Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

35. pohod po Vojkovih poteh

V nedeljo 4.3.2018 je Planinsko društvo Podnanos organiziralo že 35. tradicionalni pohod na Nanos 'Po Vojkovih poteh'. Letošnja zima nam z vremenom ni bila ravno naklonjena in tako še nekaj dni pred pohodom nismo vedeli ali nam bo vreme služilo ali nagajalo. Kot vsako leto so priprave stekle že nekaj tednov prej, stopnjevale pa so se zadnji teden. Ko so vremenarji napovedali lepo sončno nedeljo, se je vsem organizatorjem odvalil velik kamen od srca.
V soboto popoldne je ekipa 15 mož naredila gaze na poti in pripravila vse potrebno, da je bil pohod lepši in predvsem varnejši. Ker je prišla odjuga in je bilo na Nanosu ogromno snega, je gazenje na trenutke spominjalo na hojo po olimpijskem bazenu. Noč je prinesla jasnino in zbudili smo se v sončno nedeljsko jutro. Sonce je obetalo odlične razmere za pohod. Prvi pohodniki so se tokrat začeli zbirati nekoliko kasneje kot v preteklosti. Ko so se začeli vzpenjati proti kapelici na Konju pa so ugotovili, da jih čaka pravi zimski vzpon, in upanje o dobrih razmerah je postalo resnično.

Sonce, temperatura 0 stopinj Celzija, snega slab meter, utrjena gaz in razgledi od morja pa do Triglava. Vse to pa je pomenilo čisto uživanje na Nanosu. Nekateri udeleženci so povedali, da je bilo kot v pravljici. Pohod je bil po nekaj letih zopet tisti 'pravi-zimski'. Udeležilo se ga je okrog 500 pohodnikov iz vseh koncev Slovenije, pa tudi nekaj tujcev. Ker je popoldansko sonce hitro ogrelo družbo, ki se je zbrala na cilju pohoda, se je druženje na Nanosu zavleklo pozno v popoldne, s tem pa so pošle tudi vse zaloge hrane in pijače v kuhinji.
Vsem udeležencev hvala za udeležbo, ena velika zahvala pa vsem tistim članom društva in tudi drugim, ki ste kakorkoli pomagali pri organizaciji pohoda, ki je bila pri takih vremenskih razmerah zelo zahtevna. Uspešna izpeljava pohoda pa že daje voljo in energijo za izvedbo naslednjega tradicionalnega pohoda po Vojkovih poteh na Nanos, prvo nedeljo v marcu prihodnje leto. Vabljeni!
Miha Božič

Oglejte si tudi