Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Januarsko dogajanje

Gledališka predstava

"O Romeo, Romeo! Wherefore art thou Romeo? Deny thy father and refuse thy name. Or, if thou wilt not, be but sworn my love, And I’ll no longer be a Capulet."

Verzi so iz znamenitega Julijinega monologa Shakespearjeve tragedije 'Romeo and Juliet', ki so si jo osmošolci in devetošolci ogledali v torek, 23. 1. v kulturnem centru Lojze Bratož v Gorici. Na šoli učencem že več let ponujamo obisk gledališke predstave v angleščini v organizaciji 'American Drama Group Europe', ki so letos sodelovali z gledališčem TNT Britain. Potujoča gledališka ekipa nas je že v preteklih letih navduševala s svojimi priredbami Oliverja Twista, Božične zgodbe, Frankensteina in drugih.

Letošnja predstava je ena izmed najbolj znanih dram Williama Shakespeara in naši učenci so jo imeli možnost videti in slišati v angleščini iz avtorjevih časov. Igralci so s čudovito igro, preprosto, a učinkovito sceno in komičnimi vložki poskrbeli, da težek jezik ni bil ovira za razumevanje vsebine.

Sonja Simonič Puc

Turnir košarkarskega Superšolarja

V četrtek, 25.1.2018 je naša šola organizirala četrtfinalni turnir 'Košarkarskega Superšolarja' za starejše učenke. V Vipavi so gostovale vrstnice iz Žirov in Grosupljega. Tekme so bile zelo zanimive, saj so se dekleta požrtvovalno borila za vsako žogo. Naše igralke so na obeh tekmah dosegle zmago in se uvrstile v državno polfinale.

OŠ Draga Bajca so zastopale: Ajda Božič, Katjuša Kopačin, Špela Marc, Liza Perko, Natalija Petrič, Anja Premrl, Polona Premrl, Veronika Tomažič, Žana Žorž, Neža Lemut, Julija Petrič in Tinkara Žgur.

Ivan Ivanov

Juhu, nova glasbila so tu!

Metalofon, zvončki, melodični resonatorji, glasbene cevi, cabasa, činele in ritmična jajca so nova Orffova glasbila, ki bodo odslej na voljo učencem podružnične šole Goče. Pridobili smo tudi novo ozvočenje.
Gospa ravnateljica Mojca Pev nas je med poukom presenetila s čudovito zavitim darilom, v katerem so se skrivala nova glasbila. Veselje učencev ob odprtju darila je bilo nepopisno.
Za vse to pa se lahko iskreno zahvalimo sosedu podružnične šole Goče, gospodu Božu Fajdigu, ki se je resnično nesebično zavzel, da bo s pomočjo donatorjev zbral denarna sredstva za nakup vsega omenjenega.
Glasbila in ozvočenje bodo obogatila pouk ter prireditve, ki jih v šoli in krajevni skupnosti učenci in učitelji pogosto soustvarjamo.
Nad novo šolsko pridobitvijo smo zelo navdušeni. Glasbila že veselo in previdno uporabljamo.

Učenci in učitelji podružnične šole Goče

Slovenija 2050-Semena sprememb

"Naša prihodnost je preveč pomembna, da bi jo prepustili naključju. Za boljši jutri je odgovoren vsak od nas. Danes."

S temi besedami se je začel projekt 'Semena sprememb' v katerega se je vključilo več kot 100 šol v Sloveniji. K sodelovanju je z letošnjim šolskim letom pristopila tudi naša šola.

V času nenehnih sprememb, političnih in gospodarskih pretresov, globalne povezanosti ter v želji po utrditvi slovenske identitete se je tako začela vseslovenska razprava o tem, kakšno prihodnost si želimo v Sloveniji. Ob podpori Vlade Republike Slovenije je nastala 'Vizija Slovenije'.

'Vizija Slovenije' je dokument, ki predstavlja želeno sliko oz. stanje Republike Slovenije v prihodnosti kot si jo zamišlja naša družba.

Projekt 'Semena sprememb' je nastal kot logično nadaljevanje 'Vizije Slovenije', saj so tisti, ki bodo leta 2050 krojili našo usodo, danes še otroci. Projekt želi razvijati in ponotranjiti 5 glavnih vrednot: zaupanje, učenje, kakovostno življenje, inovativnost in identiteta. Namenjen je razrednikom in učencem petega razreda osnovne šole, saj se teme iz vizije prepletajo z učnim načrtom za peti razred. Pri nas sta v projekt vključena oba peta razreda na matični šoli. Učenci v aktivnostih, vpetih v učne načrte, razredne ure in dneve dejavnosti, spoznavajo elemente vizije in iščejo možnosti za svoje 'seme spremembe'.

Ključno pri tem je, da so otroci tisti, ki predlagajo spremembo in jo ob podpri učitelja izvedejo v praksi. Tako udejanjijo idejo projekta, da so oni tisti, ki so 'semena sprememb' za drugačno prihodnost.

Mirjam Goričan Štimec

Oglejte si tudi