Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Krvodajalstvo na vipavskem

V občinah Ajdovščina in Vipava je v letu 2017 prispevalo 763 krvodajalk in krvodajalcev kar 1276 enot krvi, kar je primerljivo z letom 2016, ko so prebivalci območja prispevali 1284 enot krvi. Veseli smo, da se je za darovanje odločilo tudi 60 mladih oziroma tistih, ki so kri darovali prvič, čeprav to žal pomeni kar pol manj mladih kot v letu 2016 ali prej. Upamo, da se bo trend že letos obrnil na bolje.

Rdeči križ Ajdovščina je spomladi v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini organiziral praznovanje ob 70. letnici delovanja in se ob tej priložnosti tudi zahvalil zaslužnim krvodajalcem in prostovoljcem. Prireditve so se udeležili: oba podžupana občine Ajdovščina, Mitja Tripkovič in Alojzij Klemenčič, direktor občine Vipava Jože Papež, predsednik zamejskega združenja krvodajalcev iz Doberdoba Aldo Jarc in dr. Alenka Medvešček iz Centra za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica. Zbrane je najprej pozdravil predsednik Rdečega križ Ajdovščina Rajko Troha, slavnostno pa jih je nagovoril predsednik RKS dr. Dušan Keber. Za čudovit kulturni program so poskrbeli varovanci CIRIUS Vipava, nasmejali pa smo se ob stand up-u Borisa Kobala. Prireditev je povezoval Ervin Čurlič. Vsem se za njihovo sodelovanje najlepše zahvaljujemo.

Osrednji del prireditve je bil seveda namenjen krvodajalcem jubilantom in zaslužnim prostovoljcem. Priznanje za 10-krat darovano kri so prejeli: Mirjam Blažič, Simon Bratina, Irma Bizjak, Miha Brecelj, Mateja Florjančič, Matjaž Čermelj, Željka Černjavski, Mira Krapše, Borut Petrič, Marko Pelan, Jaka Rupnik, Klemen Slejko, Anja Semenič. Za 20 darovanj so priznanje prejeli: Magdalena Ambrožič, Martina Bevk, Tina Bergant, Otmar Črnigoj, Miran Pipan, Boštjan Peljhan, Bojan Rogelja, Ivan Velikonja, Tomislav Šumanovac, Božidar Škvarč, Bogdan Bone. Priznanje za 30. jubilej so prejeli: Franc Blažko, Boris Fabjan, Silvester Fakuč, Martin Jug, Boštjan Lemut, Alenka Poljšak, Boštjan Poljšak, Jan Trošt, Franc Žen, Boštjan Žgavc, Nelida Mravlja, Igor Stibilj, Damjan Slejko, Božidar Kompara in Dušan Bolčina. Priznanje za 40 darovanj smo izročili: Ljubi Remec, Jožefu Reharju, Jožefu Brecelju, Valentini Čufer, Srečku Florjančiču, Refiku Keskinoviću, Branku Ličnu in Branku Markeljcu. Priznanje za 50 darovanj so prejeli: Ivanka Božič, Franko Bratina, Robert Curk, Sebastjan Curk, Anton Čuk, Tomislav Čermelj, Jernej Krašna, Leon Pelan, Tatjana Ušaj, Marjan Nabergoj in Alenka Bitežnik. Za 60 darovanj za priznanje prejeli: Slavko Breščak, Miroslav Batagelj in Anton Kodrič, za 70 darovanj Jernej Krkoč, Bogdan Kodele, Marjan Peršič, Dobro Marinković in Simon Marolt, za 80 darovanj je priznanje prejel Jožef Kalc in za 90 darovanj: Jožef Copič, Leonard Edvard Krašna, Jožko Krkoč, Igor Kobal in Dušan Rijavec

Bogomir Trošt je prevzel zahvalno listino za 110 darovanje.
Prav tako so na prireditvi priznanja prejeli najzaslužnejši prostovoljci. Najvišje priznanje srebrni znak RKS je prejel predsednik Rajko Troha.

V  začetku maja letos nas je zelo razveselil krvodajalec Jožko Krkoč iz Malovš, ki je stotič daroval svojo življenjsko tekočino v Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica, v juniju pa mu je sledil še Dušan Rijavec iz Ustij. Najlepše se zahvaljujemo tudi vsem, ki ste nas obiskali 10. in 11. maja ter 24. in 25. septembra na terenski krvodajalski akciji na Ljudski univerzi Ajdovščina ter 14. maja in 26. septembra v športni dvorani Vojašnice Janka Premrla Vojka Vipava. Iskrena hvala tudi ljudski univerzi in vipavski vojašnici, ki nas že vrsto let prijazno gostita. Velika hvala seveda tudi vsem, ki kri darujte v Centru za transfuzijsko dejavnost Nova Gorica.


Irena Žgavc

Oglejte si tudi