Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Odprtje razstave 'Cesar na štirih prestolih – življenjska pot Karla IV.'

20. marca je v prostorih Univerze v Novi Gorici, v dvorcu Lanthieri v Vipavi, potekalo odprtje razstave 'Cesar na štirih prestolih – življenjska pot Karla IV.'
Razstava, ki jo organizirata Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici, na štirinajstih barvnih panojih predstavlja življenje in delo enega najpomembnejših cesarjev poznega srednjega veka, ki je močno vplival na zgodovino cele Evrope. Razstavo dopolnjujejo doprsni kipi cesarja in njegovih štirih žena.
Češki kralj in nemško-rimski cesar Karel IV. (1316–1378) je cenjen predvsem zaradi svoje modrosti, izobraženosti in diplomatske spretnosti. V času njegove vladavine so češke dežele doživele izjemen gospodarski ter kulturni razcvet in Praga je postala kulturna metropola Svetega rimskega cesarstva. Novo podobo je dal tudi Praškemu grada, ki do danes ostaja sedež predsednika države. Med njegova ključna dejanja sodi tudi ustanovitev prve univerze severno od Alp, s čimer je močno vplival na razvoj izobraževanja in znanosti. Njegova vizija močne centralizirane Evrope brez vojn je aktualna tudi v današnjih časih.
Karel IV. je sodi med izjemne evropske politike takratnega časa in se ga spominjamo prav v letošnjem letu, ko Češka republika praznuje 100. obletnico nastanka samostojne države. Leta 2016 pa je bila na pobudo vlade Češke republike s podporo Luksemburga, Poljske in Slovaške 700. obletnica njegovega rojstva uvrščena na Unescov seznam pomembnih svetovnih obletnic.

Avtorji potujoče razstavo, ki je bila razstavljena ne samo v Pragi, temveč v številnih evropskih mestih, npr. Bruslju, Strasbourgu, Münchnu, Mainzu, Milanu, ruskem Nižnjim Novgorodu, slovaških Pieštanih itn., so zgodovinarji s Karlove univerze v Pragi in Narodne galerije v Pragi. Razstavo sta odprla veleposlanica Češke republike v Sloveniji Nje. eksc. Věra Zemanová in rektor Univerze v Novi Gorici prof. dr. Danilo Zavrtanik.

Ogled razstave bo mogoč do 13. aprila (od ponedeljka do petka med 9.00 in 17.00 uro).

Andreja Leban, Stiki z javnostmi

Povezave

www.ung.si

Oglejte si tudi