Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Zdravica - film o slovenski himni za praznik v Ajdovščini

Na praznični dan samostojnosti in enotnosti (v torek, 26. decembra ob 18.00) bo v Dvorani prve slovenske vlade projekcija igrano dokumentarnega filma o nastanku slovenske himne Zdrav(lj)ice.

Film je bil posnet v organizaciji Turističnega društva Podnanos pod vodstvom mladega režiserja in scenarista Nejca Furlana. Pri snemanju filma je sodelovalo okrog 150 igralcev. Glavne vloge so odigrali člani dramske skupine 'Ga pihnemo' s številni nadarjenimi igralci iz Podnanosa in okolice. Snemalno vlogo je prevzela studijska ekipa DD Studio Projekcija – Dominik Vrčon.

Zgodba o slovenski himni ima v Podnanosu dve poglavji – prvo sega že v leto 1843, ko je takratni šembiski duhovnik Matija Vrtovec izzval Franceta Prešerna, naj zloži hvalnico vinski trti. Pesnik je leto kasneje napisal napitnico, ki so jo potem uglasbili številni skladatelji, tudi Stanko Premrl iz Podnanosa. Osnutek zanjo je poleti leta 1905 še kot študent glasbe zapisal pri teti na Lozicah in to kar na 'škrtoc', papirnato vrečko. Še istega leta je na Dunaju skladbo dodelal, na novega leta dan pa je že izšla v glasbenem listu Novi akordi. Do prve izvedbe je potem preteklo še več kot deset let …

O vsem tem pripoveduje letošnji dokumentarec, ki je bil premierno predvajan junija, seveda v Podnanosu.

Vstopnina je 5 evrov.

Oglejte si tudi