Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Kristalni jubilej Pihalnega orkestra Vrhpolje

Že 15 let, malodane vsako soboto, se v Vrhpolju zbirajo glasbeniki, ki z veseljem poustvarjajo tujo in tudi domačo orkestralno glasbo, hkrati pa skrbijo za kulturno udejstvovanje prebivalcev na Vipavskem. Kdo se ne spomni vsakoletne tradicionalne prvomajske budnice, glasbene spremljave ob kronanju vipavske vinske kraljice na Vipavski trgatvi? Da, Pihalni orkester Vrhpolje zagotovo sooblikuje kulturno dogajanje v Vipavi in širši okolici.
Leta 2002 je bil v Vrhpolju ustanovljen pihalni orkester, ki je mladim omogočil glasbeno preživljanje prostega časa. Marsikateri se je takrat prvič srečal z notami in instrumentom, danes pa je že pravi glasbenik, ki s svojo interpretacijo pomembno sooblikuje zgodbo tega orkestra, svoje znanje pa prenaša na mlajše orkestraše.

Prvih 10 let je zaznamovalo kar nekaj pomembnih dogodkov. Prvega kapelnika, pokojnega Leandra Pegana, ki je mladim približal ljubezen do instrumenta, je zamenjal član slovenskih filharmonikov in dirigent Janez Žnidaršič. Pod njegovim vodstvom je začel orkester nizati prve uspehe na mednarodnem področju, eden izmed njih je bila tudi zlata plaketa in prvo mesto v kategoriji na tekmovanju v Splitu.

Dirigenta Janeza Žnidaršiča je leta 2013 zamenjal akademsko izobraženi trobentač in dirigent Matjaž Meden, ki orkester vodi še danes. Prvi večji dosežek pod njegovim vodstvom je orkester dosegel leta 2013 na tekmovanju Zveze slovenskih godb v Žalcu, kjer so poleg zlate plakete in posebne pohvale napredovali iz IV. v III. tekmovalno kategorijo. Orkester pa se ni ustavil pri tem dosežku, že leta 2016 so se orkestraši ponovno udeležili tekmovanja slovenskih godb, ki je tokrat potekalo v Bukovici. Še enkrat več so dokazali, da orkester iz leta v leto napreduje, saj so prejeli zlato plaketo s posebno pohvalo ter napredovali iz III. v II. tekmovalno kategorijo. Poleg tega je dirigent Matjaž Meden prejel posebno nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. Vsa ta priznanja so orkestru dala veliko zagona za nadaljnje glasbeno ustvarjanje. V želji, da bi se orkester povečal, je upravni odbor orkestra sprejel drzno odločitev o tem, da godbeniško šolo, ki je dotedaj vključevala tolkala, razširi še na pihala in trobila. Učitelju Urošu Nemaniču, odličnemu tolkalcu, se je pridružil Aleksander Miklavec, akademski učitelj klarineta, in godbeniška šola je tako zaživela, saj danes šteje že 23 mladih glasbenikov, ki se bodo v bližnji prihodnosti pridružili orkestru.

Leta 2017 je orkester dobil tudi novega predsednika društva. Dosedanjega predsednika Janeza Groznika, ki je v orkester vložil veliko svojega prostega časa, in pod katerega mandatom je orkester nizal svoje največje uspehe, je nasledil mlad in zagnan Tine Tončič, ki sedaj že skoraj eno leto uspešno ter odgovorno vodi orkester. Naloga je vse prej kot lahka, vendar kot pravi sam: "Srce zares zaigra šele takrat, ko na nastopu pred seboj zagledaš polno dvorano ljudi. V tistem trenutku zgrešen ton ni več pomemben, nestrinjanja so zglajena, vse preigrane ure in odrekanja pozabljena – vse, kar občutiš, je toplo zadovoljstvo."

Orkester je jubilejno leto sklenil s tradicionalnim božično-novoletnim koncertom, katerega tematika je bila Godba gre v vesolje, sicer skladba znanega slovenskega skladatelja Roka Goloba. Koncert je v športno dvorano Škofijske gimnazije v Vipavi privabil množico ljubiteljev klasične glasbe. Okrepljenemu vrhpoljskemu orkestru z gojenci iz godbeniške šole, se je na odru pridružila tudi legenda slovenske glasbene scene – Oto Pestner, ki je ob spremljavi orkestra zapel svoje največje hite, kot so denimo '30 let', 'Mati bodiva prijatelja', 'Vse je lepše ker te ljubim' in druge. Občinstvo je bilo navdušeno in to je bilo največje darilo za mlade glasbenike, ki so ga prejeli ob tem jubileju.

Lara Rojc

 

 

Oglejte si tudi