Logo MojaObčina.si

Vipava

Deli
Avtor: Kristina Birsa,

Priprava kisle repe

»Ali veste, kako se pripravi kislo repo?« je bilo eno izmed prvih vprašanj, s katerimi se je 7. b razred soočil. Ribežen, tropinska repa, kisanje v vedru, kadi ali kozarcih pa so bili pojmi, s katerimi smo se spoprijeli najprej v teoretičnem uvodu, ki so ga pripravile Manja, Katarina in Mateja, potem pa še pri praktičnem delu, kjer smo učencem pomagale učiteljice Sonja Simonič Puc, Barbara Kodelja Pavlin in Mojca Habič.

Tudi letos učencem v okviru Šolske sheme ponujamo sadje, zelenjavo in mlečne izdelke, pri razrednih urah pa se o tem ne le pogovarjamo, ampak tudi kaj dejansko naredimo. Sedmošolci so tako spoznali postopek priprave kisle repe. Domačo vrhpoljsko repo so oprali in jo naribali (nekaj s pravim ribežnom, nekaj pa bolj moderno – z multipraktikom). Sledila je kombinacija matematike in kemije, ko je bilo treba repo stehtati in izračunati ter odmeriti pravo količino soli. Soljeno in pretlačeno repo so nato nadevali v kozarce, kjer sedaj čaka, da mlečnokislinske bakterije opravijo svoje delo. Upamo, da bo uspelo in bomo novembra lahko skuhali joto.

Razredničarka: Sonja Simonič Puc

Oglejte si tudi