Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
8°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Prvo martinovanje v Ložah

Martinovanje ali martinovo je praznik, posvečen novemu vinu in obdobju, ko se mošt spremeni v vino.
Martinovo, ki ga praznujemo 11. novembra, je praznik, ki simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja mora biti pridelek pobran in spravljen v shrambah ter kleteh. Od tega, koliko ga je bilo, je bilo nekdaj odvisno življenje ljudi, saj je pred vrati že čakala dolga mrzla zima. Če je gospodar naredil vse tako, kot je treba, se v tem obdobju mošt spremeni v pravo vino – in to je seveda treba praznovati!
Po kmečkih domovih zadišijo pečeni kostanji, gospodinje pripravijo bogato obložene mize, vaščani pa pokramljajo in marsikje tudi zapojejo. Martinovanje ima tako kot večina krščanskih praznikov svoj izvor v starih poganskih običajih. S prihodom krščanstva so v že obstoječe običaje in praznike vključili nove krščanske
zavetnike. Martin je bil resnična oseba – bil je škof v Toursu – je prevzel funkcijo zavetnika za dobro vinsko letino. Rodil se je leta 316, umrl pa 8. novembra leta 397. Goduje 11. novembra – in zato je na ta dan tudi martinovanje.

V petek 10.11. smo v Ložah na lep jesenski dan pripravili prvo martinovanje. Sedem domačih vinarjev (Joško Rehar, Marko Benčina, Primož Dolenc, Vinko Jež, Janko in David Mohorčič, Branko Kodelja, Iztok Kodelja) in trije čebelarji (Ivo Žvanut, Boris in Nataša Mohorčič ter Jožef Rehar) pripravili vrhunsko degustacijo svojih pridelkov. Krajevna skupnost je poskrbela za degustacijske kozarce z novim logotipom, posode in led za hlajenje vina, pljuvalnike, vodo za splakovanje kozarcev, Martinov krožnik, ki ga je pripravil kuhar Aljoša. Pridna domačina Igor in Joško sta spekla kruh in ocvirkovko iz domače krušne peči. Prostor in degustacijske mize je aranžirala AJdekor Andreja Jamšek. Goški župnik Ivan Furlan je opravil krst in blagoslov mošta ter tako mošt spremenil v vino, blagoslovil pa je tudi med in sam spesnil odo - hvalnico vinu in medu, ter jo skupaj z vsemi tudi zapel. Tako da ni skrbi, da se letos v Ložah ne bi cedila vino in med. Med samim martinovanjem je bil tudi video prikaz cepljenja trt za katero se zahvaljujemo direktorju trsnice Vrhpolje g. Jožetu Žgur. Za res veselo razpoloženje in ples je poskrbela skupina 'Ne joči pevec'. Bilo je super, enkratno in nepozabno, zato vabljeni naslednje leto. Čin - čin na zdravje !!!
Melita Dolenc
Foto: Klara Kodelja

Oglejte si tudi