Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Člani DU Vipava raziskovali Slovenijo

Tudi letos smo se odločili, da obiščemo eno pokrajino naše prelepe domovine. Ob tako pestri ponudbi, se je bilo težko odločiti, kam popeljati člane našega vipavskega društva. Tudi na njihovo sugestijo smo se odločili, da se zapeljemo v Mozirski gaj, Logarsko dolino in do gradu Komenda v Polzeli.

Mozirski gaj je ponujal čudovit sprehod mimo številnih cvetnih gredic in etnografskih objektov, ki pokažejo, kako so v preteklih stoletjih živeli ljudje. Park vsekakor skrbi za razbremenitev in dobro počutje obiskovalca.

V Logarski dolini, ki je poleg Robanovega kota zavarovana kot krajinski park, smo si ogledali stalno razstavo in multimedijsko predstavitev z naslovom 'Solčavsko - sprehod v naročje Alp'.
Poleg prelepe razstave fosilov iz srednjega triasa je zanimiv tudi ogled kmečkega vrta, zdravilnih zelišč, ateljeja Franca in Lize Filc, ter čudovite razstave več kot 1000 vrst metuljev.

Po kosilu smo se napotili do vznožja Rinke - enega izmed največjih slapov v Logarski dolini.

Dan se je že bližal večeru, imeli pa smo še kar nekaj poti do Polzele, kjer nas je čakala vodička na gradu Komenda. Grad je prvič omenjen leta 1149 v Oglejski listini. Kar 500 let je bil v lasti Malteškega viteškega reda. Pozneje so se vrstili razni lastniki, med njimi tudi duhovščina. Na koncu pred prenovo 2011 leta pa je grad služil kot stanovanjski objekt. S pomočjo evropskih sredstev ga je občini uspelo v celoti prenoviti.

S ponosom se lahko pohvalijo, da so ga poleg stalne zbirke Malteških listin, oblačil takratnega reda in drugih predmetov vzposobili in spravili v življenje, saj poleg knjižnice, prostora za razne priložnosti, restavracije, stalnih razstav, glasbene šole, poročne dvorane itd služi kraju za razvoj turizma in kulturnega življenja.

Vse čestitke tistim, ki skrbijo za dobrobit svojih občanov.

Ob povratku domov smo se zaustavili še na slastnih krofih in že kovali načrte za naslednja potepanja .

Mirjam Graovac

Oglejte si tudi