Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Priznanja Športne zveze Vipava za dosežke v letu 2017

Športna zveza Vipava je obudila svoje delovanje, eden prvih projektov pa je tudi podelitev priznanj za športne dosežke v preteklem letu ter zahval posameznikom, ki so s svojim delom v preteklosti pomembno pripomogli k razvoju športa v naši občini.

Ob podpori Občine Vipava in mnogih pokroviteljev, ki so se na ta način poklonili športu, se je slovesnost odvila v Kulturnem domu v Vipavi v petek, 23. marca 2018. Poleg nagrajencev so bili na odru tudi mnogi nastopajoči, od najmlajši iz vrtca v Vipavi do najstarejših, ki so zaplesali, vmes pa smo lahko prisluhnili tudi nastopu učencev iz Ciriusa, klapi Planta ter si ogledali ples skupine Pitke ritke s piščančki.

Spoznajte letošnje nagrajence.

Mala plaketa

Sara Durn (atletinja)

Sara Durn prejme plaketo za 3. mesto, ki ga je osvojila v gorskem teku za slovenski pokal v kategoriji starejših deklic ter za skupno 1. mesto v pokalnem tekmovanju Primorski gorski teki v kategoriji starejših deklic.

Janja Ferjančič (lokostrelka)

Janja Ferjančič tekmuje z golim lokom. V kategoriji članic je na državnem dvoranskem prvenstvu osvojila 2. mesto, v kategoriji članic za slovenski dvoranski pokal pa je osvojila 3. mesto.

Pavel Kerkoč (atlet)

Pavel Kerkoč je v kategoriji starejših dečkov v gorskem teku za slovenski pokal osvojil 3. mesto, v pokalnem tekmovanju Primorski gorski teki pa je v kategoriji starejših dečkov osvojil 1. mesto.

Nogometna ekipa U13

Ekipa nogometašev do 13 let, torej mlajših dečkov, nogometnega kluba Vipava je v sezoni 2016/17 osvojila naslov prvaka Medobčinske nogometne zveze Nova Gorica, trenerja sta bila Lojze Adamič in Jan Vidic, igralci pa Lukas Božič, Din Bašić, Gregor Cigoj, Jan Franc Kopatin, Žan Slejko, Svit Panič Nardin, Tadej Peranović, Vid Stibilj, Mateo Turk, Kristjan Turk in Dušan Ignjatović.

Tilen Premrl (lokostrelec)

Tilen Premrl je lokostrelec, ki tekmuje z ukrivljenim lokom. V kategoriji za osnovne šole od 4. do 6. razreda je na šolskem zunanjem državnem prvenstvu osvojil 1. mesto.

Slavko Uršič (tenisač)

Slavko Uršič je na Primorskem veteranskem prvenstvu v tenisu v kategoriji starejših od 50 let osvojil 1. mesto.

Žan Živic (atlet)

Žan Živic je na 13. atletskem mitingu Specialne olimpijade Slovenije v Mariboru v teku na 200 m v kategoriji mlajši moški osvojil  3. mesto.

Srednja plaketa

Rok Jerkič (voznik rallyja)

Rok Jerkič je na Petrol rallyju Nova Gorica v diviziji 1 osvojil 2. mesto, na Serbia rallyju je v kategoriji rc5 osvojil 1. mesto, na Rallju Idrija pa je 1. mesto osvojil v diviziji 1.

Tine Lavrenčič (atlet)

Atlet Tine Lavrenčič je v kategoriji do 30 let postal državni prvak v triatlonu, absolutno pa je na državnem prvenstvu v olimpijskem triatlonu osvojil 3. mesto. Na tekmovanju ironman v Italiji je v svoji kategoriji osvojil 9. mesto, absolutno pa je bil 47.

Klementina Lemut (atletinja)

Klementina Lemut je na Evropskem prvenstvu v gorskem teku v kategoriji članic osvojila 41. mesto, v Pokalu Slovenije v gorskem teku 5. mesto, dosegla je 1. mesto za pokal Čaven, 2. mesto v teku na Ratitovec, 9. mesto na Ljubljanskem polmaratonu, 6. mesto na polmaratonu v Palmanovi ter 1. mesto v teku trojk v Ljubljani na 29,6 km z Jerico Kravos in Moniko Bajc.

Robert Likar (kolesar)

Kolesar Robert Likar je lani postal državni prvak v kategoriji master D v disciplini vzpon, v kronometru pa je dosegel 3. mesto. V skupnem točkovanju za Pokal Slovenije v kategoriji master D je v letu 2017 osvojil 1. mesto.

Natali Panič Nardin (lokostrelka)

Lokostrelka Natali Panič Nardin je z ukrivljenim lokom v kategoriji mladink na državnem dvoranskem prvenstvu osvojila 1. mesto.

Lucjan Premrn (kolesar)

Lucjan Premrn je v letu 2017 postal državni prvak v kronometru in v cestni preizkušnji v kategoriji master E ter pokalni zmagovalec v skupnem seštevku za pokal Slovenije v kategoriji  master E.

Kristina Vanceta (tenisačica)

Kristina Vanceta je na državnem prvenstvu v rekreativnem tenisu v Ljubljani  v kategoriji ženske do 35 let osvojila 1. mesto.

Aleš Žontar (atlet)

Aleš Žontar je na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu v kategoriji članov osvojil 47. mesto, na Istrskem maratonu je osvojil 1. mesto, na teku trojk v Ljubljani je skupaj z Nejcem Lokarjem in Markom Tratnikom osvojil 2. mesto. V teku na 21 km v Gorici v Italiji je bil 7., na državnem prvenstvu v maratonu pa je zasedel 6. mesto.


Velika plaketa

Amela Kurtić (plesalka)

Plesalka Amela Kurtić v Copenhagnu na Danskem postala svetovna prvakinja v modernih tekmovalnih plesih v kategoriji hip hop.

Anže Petrič (balinar)

Balinar Anže Petrič je na svetovnem prvenstvu v balinanju v članski kategoriji v Casablanci osvojil 1. mesto v hitrostnem izbijanju in 3. mesto v štafetnem izbijanju skupaj z Gregorjem Oprešnikom. Na svetovnih igrah v Wroclawu pa je lani osvojil 2. mesto v hitrostnem izbijanju.

Simon Strnad (atlet)

Atlet Simon Strnad je osvojil 1. mesto na svetovnem prvenstvu v gorskem teku za veterane, 1. mesto v Pokalu primorski gorski teki v kategoriji člani, 1. mesto na državnem prvenstvu v gorskem teku v kategoriji veterani, 1. mesto na državnem prvenstvu na 10 km v kategoriji veterani ter 1. mesto za Slovenski pokal v gorskem teku isti kategoriji.

Marko Tratnik (atlet)

Atlet Marko Tratnik je osvojil 25. mesto na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu v kategoriji člani, 2. mesto na državnem prvenstvu v gorskem maratonu v kategoriji člani, 9. mesto na državnem prvenstvu v maratonu v kategoriji člani, 6. mesto na 21 km v Gorici v Italiji, bil je 2. na teku trojk v Ljubljani skupaj z Alešem Žontarjem in Nejcem Lokarjem. Na Vipava trailu pa je na 50 km osvojil 1. mesto.

Petra Tratnik (atletinja)

Atletinja Petra Tratnik je osvojila 4. mesto na Svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu v kategoriji članice, 1. mesto na Državnem prvenstvu v gorskem maratonu v kategoriji članice, 2. mesto na Državnem prvenstvu v maratonu v kategoriji članice, 3. mesto na 21 km v Gorici v Italiji. Osvojila je tudi 1. mesto na teku trojk v kategoriji mešano v Ljubljani, skupaj s Kristjanom Ipavcem in Tomažem Ferjančičem. Na Vipava trailu pa je na 50 km dosegla 1. mesto.


Mala statua – za izjemen prispevek pri razvoju športa – 10 do 30 let dela

Branko Česen (za izjemne prispevke pri razvoju športa – za 10 in več let dela)

Branko Česen je bil glavni pobudnik pri ustanovitvi Kolesarskega kluba Izvir Vipava. Kolesarji Kolesarskega kluba Izvir Vipava že 22 let uspešno nastopajo na dirkah za Pokal Slovenije in na Državnih prvenstvih v kolesarstvu. Uspešno se udeležujejo tudi dirk v tujini. Branko Česen je vodil organizacijo dvajsetih kolesarskih dirk Vipava – Nanos.

Jožko Petrič (za izjemne prispevke pri razvoju športa – za 10 in več let dela)

Jožko Petrič že dolga leta vodi Balinarski klub Vipava. Velik poudarek daje skrbi za razvoj in prenos znanja na mlajše generacije. Vseskozi se trudi za ustvarjanje boljših pogojev na področju infrastrukture v balinanju. Že več let kot sodnik sodeluje v sodniški organizaciji Balinarske zveze Slovenije ter vodi sodniško organizacijo Območne balinarske zveze Nova Gorica. Aktivno sodeluje tudi pri organizaciji tekov, ki jih organizira Tekaško društvo Burja.


Velika statua – za izjemen prispevek pri razvoju športa – 30 let dela in več

Darko Božidar Hrovatin

Darko Božidar Hrovatin je že več kot 40 let aktiven športnik - gornik, plezalec, tekač, športni delavec. Od samega začetka je vodstveni delavec v Tekaškem društvu Burja. Trenutno je predsednik Tekaškega društva Burja in organizator odmevnih tekaških prireditev v občinah Vipava in Ajdovščina, kot so Vipavski tek, Gradiški gorski tek, Gorski tek na Tabor. Darko Hrovatin je dobitnik tudi več drugih športnih priznanj.

Leon Kodre

Leon Kodre deluje v planinstvu že več kot 30 let, v Planinskem društvu Vipava opravlja že vrsto let vlogo tajnika ter je načelnik odseka za planinske poti. V preteklosti je vodil tudi šest planinskih taborov in sicer od leta 1992 do leta 1997. Je tudi markacist Planinske zveze Slovenije in se redno udeležuje vseh usposabljanj in tečajev.

Egidij Pavič

Egidij Pavič že vrsto let deluje v nogometu. V svojih mladih letih je bil aktiven nogometaš v klubih Vipava in Primorje. Več let je igral za člansko ekipo nogometnega kluba Vipava. Po končani nogometni karieri se je izšolal za trenerja in že vrsto let kot trener v Nogometnem klubu Vipava prenaša svoje znanje na otroke. Poleg treniranja pa v Nogometnem klubu Vipava opravlja tudi dela blagajnika in je član Upravnega odbora. Aktiven je tudi v Izvršnem odboru Društva nogometnih trenerjev Nova Gorica in v komisijah Društva nogometnih trenerjev Slovenije.

Tanja Princes

Tanja Princes je v Ciriusu v Vipavi zaposlena kot učiteljica športne vzgoje. Njena osnovna izobrazba je profesorica defektologije, v dolgoletni praksi se ves čas posveča športu invalidov. Potrebna športna znanja za učitelja plavanja, učitelja smučanja, učitelja športa invalidov in reševalca iz vode je pridobila prek licenčnih seminarjev in usposabljanj s področja športa doma in v tujini. V Ciriusu v Vipavi je vodja Športnega društva od leta 1990. Kot trenerka se je večkrat udeležila tekmovanj Specialne olimpijade na najvišjem, torej, svetovnem nivoju.


Statua za življenjsko delo v športu

Danilo Pudgar

Lahko rečemo, da je Danilo Pudgar vse svoje življenje posvetil športu. Najbolj odmevno je bilo morda obdobje, ki so ga zaznamovali smučarki skoki. V času Danilovega aktivnega tekmovanja smo ga poznali vsi, ne le Slovenci, zanj je navijala cela naša nekdanja skupna država. Skakalec s Koroške je izjemno zaznamoval dolgo obdobje slovenske skakalne preteklosti.

Pa obudimo nekoliko Danilovo tekmovalno pot.

Začela se je  v Logatcu na Republiškem prvenstvu, ko je med mlajšimi pionirji zasedel 3. mesto. Med leti 1963 in 1970, v času, ko še ni bilo tekmovanj v svetovnem pokalu, je postal državni prvak v mladinskih kategorijah ter dosegel tri večje uspehe: dvakrat je zmagal na Turneji treh dežel- Trbiž, Beljak, Maribor, dosegel drugo mesto na Mednarodnem tekmovanju v Willingenu ter 14. mesto na zadnji tekmi novoletne turneje v Bischofshofnu. Vsi ti uspehi so ga popeljali na Zimske olimpijske igre v Sapporu 1972. leta, kjer je na veliki skakalnici dosegel 8. mesto, kar je bil najboljši slovenski rezultat v skokih vse do 1988. leta. Hkrati pa je postal tudi državni prvak na 90 metrski skakalnici.

Skozi čas so se tudi skoki in vse okoli njih začeli hitro spreminjati in Danilo se je odločil za nove poti v življenju. Dokončal je študij, tako postal profesor športa in se zasidral v vetrovni Vipavski dolini, kamor ga je pripeljala ljubezen. Na Otlici, na Colu in v Ajdovščini so dobili novega učitelja športa, na Predmeji pa trenerja skokov. Že pozimi 1981. leta je na povabilo Smučarske zveze Slovenije postal trener mladincev, že naslednjo sezono pa je vodil državno skakalno reprezentanco, v kateri so bili izjemni smučarski skakalci Primož Ulaga, Miran Tepeš, Vasja Bajc, Rajko Lotrič, Matjaž in Janez Debelak, Matjaž Zupan, Branko Benedik, Bojan Globočnik ter Bogdan Norčič. Z njimi se je udeležil dveh olimpijskih iger in sicer v Sarajevu 1984. leta in v Calgaryju 1988. leta, kjer je Matjaž Debelak na veliki skakalnici osvojil bronasto medaljo, ekipno - Ulaga, Tepeš, Debelak in Zupan, pa so osvojili srebrno odličje.

Po olimpijskih igrah v Calgaryju se je Danilo podal na pot trenerja kanadske reprezentance. V Kanadi je z družino ostal štiri leta. Domov se je vrnil 1992. leta in dve leti je bil športni direktor za skoke pri Smučarski zvezi Slovenije, zatem je bil štiri leta profesor športa na OŠ v Vipavi ter na Škofijski gimnaziji Vipava. 1998. leta se je odločil še za nekaj let trenerskega dela, skupaj z Urošem Velepcem je postal trener nordijske kombinacije, krati pa tudi v. d. direktorja nordijskih disciplin. Po štirih letih se je vrnil v šolske klopi, kot profesor športa, seveda, najprej dve leti na OŠ Danila Lokarja v Ajdovščini, zadnjih 14 let pa je bil profesor športa na Srednji šoli Veno Pilon v Ajdovščini. 23. marec 2018 pa bo zapisan tudi kot zadnji dan na Danilovi poklicni poti.

Po aktivni karieri smučarskega skakalca se je Danilo Pudgar vključil v športno življenje v delovanje športnih klubov v našem okolju. Močno je sodeloval s Smučarskih klubom Predmeja, kjer je bil trener in organizator, z Nogometnim klubom Vipava, s Kolesarskim klubom Izvir, s Tekaških društvom Burja Vipava. Bil je aktiven na različnih področjih delovanja klubov, tako je veliko pripomogel tudi pri urejanju pogojev za izgradnjo objekta NK Vipava . Danilo še danes aktivno tekmuje na tekaških prireditvah, kot je Pokalno tekmovanje v gorskih tekih in smučarskem teku. Trenutno je državni prvak v gorskem teku v kategoriji super veterani.

Danilo Pudgar je v vseh letih prejel vrsto pomembnih priznanj, med drugim priznanje Sportskih novosti za najboljšega smučarja leta, Bloudkovo plaketo za vrhunske športne dosežke, postal je tudi športnik leta v Sloveniji.

Mi pa smo ponosni, da med nami živi športnik in športni pedagog Danilo Pudgar. S priznanjem za življenjsko delo bi se mu radi zahvalili za vse, kar je ustvaril, za osebne uspehe in za tiste, ki so obogatili naše okolje na področju športa.

Avtorica: Nataša Nardin

Foto: Jan Skočaj

Oglejte si tudi