Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Slovesnost v spomin na ustanovitev in delovanje kurirske karavle P2-P14

Podraga, 27. maja 2018

 

KO ZB za vrednote NOB Podraga v sodelovanju z ZB za vrednote NOB Ajdovščina -Vipava in Društvom Mala Moskva že vrsto let pripravlja slovesnost v spomin na ustanovitev in delovanje ene prvih kurirskih postaj na Primorskem in Slovenskem sploh – kurirske Karavle P2-P14. Letos je prireditev potekala prav na 75. oblatnico ustanovitve kurirske postaje P14.

 

Prireditev se je začela s krožnim pohodom po poteh kurirjev. Ta je imel tri postanke: na Vousci, na Ucjnci, kjer je postavljen spomenik kurirjem relejne kurirske postaje P2-P14 in pri bunkerju karavle P14.

 

V prvem delu kulturnega programa, ki je potekal ob spomeniku Padlih borcev ter drugih vojnih žrtev v Podragi, je zbrane najprej pozdravil Erik Šček, predsednik KOZB za vrednote NOB Podraga in društva Mala Moskva, slavnostna govornica pa je bila podpredsednica Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in podžupanja občine Sežana, prof. dr. Ljubica Jelušič. Del govora je objavljen na: https://www.facebook.com/ljelusic/videos/431248823983799/.

 

V sklepnem delu prireditve smo se spominu na kurirje, partizanske borce in druge vaščane, žrtve nacifašističnega terorja, ponovno poklonili s pesmijo. V čast vsem junakom narodno osvobodilnega boja je zapel Partizanski pevski zbor iz Ljubljane, ki se mu je kot gostja pridružila igralka, plesalka, pevka in aktivistka Lara Jankovič.

 

Prireditev je iz leta v leto bolj obiskana. Letos je imela tudi mednarodno udeležbo, saj se je spominskega dogodka udeležila celo skupina iz Münchna.

 

Vsakoletne slovesnosti na tako visokem nivoju pa ne bi bilo brez prostovoljnega dela številnih podražank in podražanov ter donatorjev. Organizatorji se zato zahvaljujemo vsem, ki so kakor koli pripomogli k izvedbi dogodka. Zahvala gre podraškim gospodinjam, donatorjem in sponzorjem ter Občini Vipava, ki je sofinacirala izvedbo spominske prireditve.

Oglejte si tudi