Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

V CIRIUS Vipava je pestro tudi pozimi!

Zima se letos dolgo ni mogla ločiti od svoje sestre jeseni, ko pa se je za to končno odločila, se nam je iskreno predstavila v vsej svoji resničnosti. Čista in jasna jutra so nam pogosto nosila sončne, a ostre dni. Divji veter ni poznal milosti in s snežinkami plesal po naši dolini. Ta nas je večkrat pozdravila pokrita z nedotaknjeno snežno odejo, kot da komaj čaka popotnike pred dneva, da v njej pustimo svoje sledi, ki vodijo na delo, po opravkih, v vrtec, šolo ali morda v …
Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava, kjer se otroci in učenci s posebnimi potrebami  ter njihovi učitelji veselimo čisto vsakega dne. Tam z igro, učenjem in bogatimi terapevtskimi dejavnostmi opolnomočimo učence za neodvisno ter srečno in zdravo življenje v okviru njihovih zmožnosti.  

Kako nam to uspe? Pustimo, da v nas pusti sled vsak dan leta, posebno pa tisti, ki jih učenci preživijo nekoliko drugače. Teh je bilo tudi v drugem delu zime kar nekaj.

Radovedno smo odšli v naravo. Prepustili smo se ji z vsemi čuti, morda plaho, zgolj na sprehodu, zahtevnejšem planinskem pohodu, v igrivem spustu na saneh bližnjega smučišča ali skrivnostnem obisku Postojnske jame.

Zima nam ponuja priložnosti tudi za prijetna druženja, ko se še bolj povežemo vsi prebivalci velike hiše, ki je nekaterim učencem med tednom tudi drugi dom. Kako pomembni so dobri odnosi med ljudmi in kako lahko te ustvarja čisto vsak izmed nas s prijaznostjo, dobroto, sočutjem, odgovornostjo, pogosto razmišljamo.

Ob kulturnem prazniku smo v Centru izdali knjigo. Grimmovo pravljico 'Zvezdni tolarji z glasbo' je ilustriral gospod Gani Llaloshi, akademski slikar in oče naše učenke. Pravljica ima tudi glasbeno zgoščenko, ki nam jo podarjajo učenci z mentorico gospo Loredano Sajovic. Lepe sosedske odnose gojimo tudi s sosednjo šolo, OŠ Draga Bajca Vipava. Prvič se na njihovi šoli pri pouku družijo učenci nižjih razredov obeh šol, kje se učijo drug ob drugem ter drug od drugega.

Po novem letu so se učenci družili tudi na zgolj prijateljskih srečanjih ter uspešno sodelovali na športnem in državnem računalniškem tekmovanju, od koder se je učenka Ema Škrlj vrnila s srebrno medaljo.

Prijateljstva tkemo tudi na novo ter si ob tem podelimo veselje, znanje in izkušnje. Tako smo učencem in učiteljem Cirius Kamnik predstavili MATP program, športno aktivnost namenjeno osebam z najtežjo motnjo v razvoju in ki jo v Centru razvijamo že vrsto let. Z  mednarodnim e-Twinning programom smo se povezali s šolama v tujini.

Na veselem in poučnem pustovanju, se je maškaram, ki so predstavljale različne narode sveta, uspelo pogovoriti z zimo, da spet pride, ko bo leto naokrog. Do takrat pa nas čaka še...

Oglejte si tudi