Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Vinski večeri v Vinoteki Vipava

V Vinoteki Vipava, ki že deseto leto deluje kot ena izmed prepoznavnejših aktivnosti Zavoda za turizem TRG Vipava, smo v mesecu novembru in decembru organizirali tri vinske dogodke zanimive tako za širšo javnost, ljubitelje vina in vinarje.

V petek, 24. novembra smo v sodelovanju z Matjažem Lemutom s posestva Tilia pripravili večer z mladimi vini. Gostje večera so lahko okušali številna mlada vina in spoznavali, kako pomemben vpliv ima jagodna kožica v naših vinskih zgodbah tako pri rdečih kot tudi belih vinih. Presenečenje večera so bili Teodozijevi vojaki, ki so se tega popoldne udeležili Martinovega pohoda z lučkami po Vipavi. Prav Rimljani so zaslužni za razvoj vinogradništva in vinarstva v naših krajih.

Prvi petek v decembru smo s Tamaro Rusjan iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica in Andrejo Škvarč iz Selekcijsko trsničarskega središča Vrhpolje organizirali večer s starimi vinskimi sortami značilnimi predvsem za Primorsko. Strokovnjakinji sta predstavili kar 12 različnih starih primorskih sort; 8 belih in 4 rdeče. Gostje večera so spoznali sorte Kanarjola, Čedajc, Vrtovka, Planinka, Cencukna, Briška glera, Pokov zelen, Pikolit ter Cipro, Gnjet, Pokalco in Sladki teran. Od naštetih vin je Planinka prišla iz domačije Fortunat iz Planine. Večino ostalih pa  je bilo vzgojenih v vinogradu STS Vrhpolje, ki se nahaja pred vasjo Slap. Poizkusili smo tudi odličen pergulin iz vinske kleti Žvokelj iz Vrhpolja, ki že uspešno trži zgodbo stare vinske sorte. Pomemben doprinos pa ima tudi domačija Avin, ki ima v svoji ponudbi pravi sortni Pikolit. Ali so stare sorte vinske trte priložnost ali zgolj posebnost se odgovor nahaja na tržišču, saj vedno več ljubiteljev vin sprašuje po avtohtonih sortah. Po izkušnjah s številnimi obiskovalci Vinoteke Vipava lahko trdimo, da si poleg belih želijo poizkusiti tudi rdeče lokalne sorte. Zaenkrat lahko v ponudbi vipavskih rdečih vin ponudimo Pokalco, ki je v zvrsti še z ostalimi sortami. Mogoče pa se bo v bodoče na naših vinskih policah našli tudi Cipro ali Gnjet?

Sklop vinskih večerov smo zaključili v petek, 8. decembra. Med 15.00 in 18.00 uro smo organizirali dan Odprtih vrat Vinarskega muzeja Vipava in Vinoteke Vipava. Obiskovalci so si lahko ogledali muzej pod vodstvom avtorja muzeja dr. Boruta Koloinija iz Goriškega muzeja in Urške Grmek iz Zavoda za turizem TRG Vipava.

V Vinoteki Vipava si tudi v bodoče želimo ponuditi vinske dogodke z našimi strokovnjaki s področja vinarstva in vinogradništva ter širiti kulturo pitja. Ob enem vas vabimo, da nas zadnje dni v decembru obiščete in preverite izbrano ponudbo vipavskih vin.

Maja Hladnik, Zavod za turizem TRG Vipava

Oglejte si tudi