Logo MojaObčina.si

Vipava

Deli
Avtor: Kristina Birsa,

Vipava ima novo krožišče

2. marca 2018 si je minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič v spremstvu predstavnikov Direkcije RS za infrastrukturo ogledal nekatera aktualna gradbišča na območju občin Vipava, Ajdovščina, Brda, Komen, Sežana, Divača in Mestne občine Nova Gorica. Kot predstavniki Občine Vipava so ga sprejeli župan Občine Vipava mag. Ivan Princes, podžupan Bogdan Godnič, občinski svetnik Urban Lukin ter tajnik Občine Vipava Jože Papež. Kljub deževnemu vremenu so si ogledali zaključena gradbena dela izgradnje krožišča v Vipavi, zatočišče pred dežjem pa za čas pogovorov poiskali v bližnjem Gasilskem domu Vipava.

8. marca 2018 je potekal tehnični prevzem krožišča. Ob tej priložnosti smo o gradnji krožišča povprašali Jožeta Papeža, tajnika občine Vipava, ki nam je povedal nekaj podrobnosti o gradnji krožišča. "Po skoraj 18. letih so se realizirale obveznosti Ministrstva za infrastrukturo, ko je takratno Ministrstvo za promet in zveze, sklenilo dogovor med Občino Vipava in Ministrstvom za promet in zveze (podpisnika dogovora takratni državni sekretar Žarko Pregelj, datum podpisa, 28. 11. 2000 in župan Občine Vipava mag. Ivan Princes). Dogovor je bil podpisan na podlagi dogovarjanja Občine in Ministrstva, zaradi gradnje hitre ceste skozi občino Vipava, ki se je nanašal na povečanje prometa skozi Vipavo in uporabo občinskih cest za samo izgradnjo hitre ceste. Ureditev prometa skozi Vipavo naj bi uredili takoj po končani izgradnji hitre ceste, vendar se je to zaradi različnih vzrokov potegnilo kar do leta 2018. Kljub zakasnitvi, pa je bilo krožišče 8. 3. 2018 s strani komisije za pregled in prevzem izvedenih obnovitvenih del na državnih cestah in rekonstrukcij državnih cest, ki se štejejo za vzdrževalna dela v javno korist potrjeno in predano v promet. Investitor del je bila Republika Slovenija, Ministrstvo za infrastrukturo, Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI), sofinancer del pa Občina Vipava. Izvajalec del je bil Kolektor CPG, d.o.o. Nova Gorica. Skupaj je bilo v izvedbo projekta vloženih dobrih 500.000.00 €. Gre za sodobno urejeno krožno križišče, ki je prilagojeno za invalide z vozički ter slepe in slabovidne. Zaradi velike frekvence otrok, se je postavilo tudi varovalno ograjo na najbolj nevarnem delu krožnega križišča. Glede na to, da je objekt umeščen v prostor med poslovno cono, CIRIUS-em, osnovno šolo, vrtcem in varstveno delovnim centrom, je bila takšna ureditev nujna. Odziv zavodov je, da je izvedba objekta primerna in v zadovoljstvo uporabnikov. To je v Občini Vipava drugo krožno križišče in prvo znotraj naselja Vipava. Glede nato, bo objekt po zakonodaji morala urejat in vzdrževat občina sama, kar je lahko prednost, stroškovno gledano pa slabost. Krožišče je precej veliko in ima v sredini velik prostor, ki ga bo potrebno primerno uredit. Sama ureditev še ni dorečena, ima pa lahko velik vpliv na urejenost in prepoznavnost Občine Vipava in samega naselja Vipava."

Upamo, da bo novo krožišče, ki bo pripomoglo k varnosti v cestnem prometu v tem delu Vipave, kmalu dobilo še celostno ureditev osrednjega prostora, ki bo pripovedovala zgodbo Vipave in njene zanimive turistične ponudbe.

Iris Skočaj, Zavod za turizem TRG Vipava

Oglejte si tudi