Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Vipavci v Vinciju na praznovanju rojstnega dne Leonarda Da Vinci

15. aprila 1452 se je v Vinciju rodil Leonardo da Vinci. V simpatičnem toskanskem mestu, blizu Firenc, vse priča o tem, da se s ponosom spominjajo svojega rojaka. V velikem slogu vsako leto praznujejo tudi njegov rojstni dan, ko Vinci zacveti in so tam številni dogodki in prireditve v čast Leonardu.

Življenje Leonarda je bilo preplet raziskovanja, ustvarjanja in potovanj. Pot ga je prinesla tudi v Vipavo, kjer je leta 1500 proučeval reko Vipavo in njene izvire v Vipavi in naredil projekt obrambe pred invazijo Turkov v Benečijo. Proučeval je območje, opazoval rečne struge, vodne tokove, izračunal je višine vod v različnih obdobjih in raziskoval navade lokalnega prebivalstva. Navaja, da reka Vipava pozitivno vpliva na prebivalce in zato je njihova vrednost večja. V dolini reke Soče in v Vipavski dolini je naročil izgradnjo jezu in zajezitev vode in pri nas načrtoval, da bi bila zajezitev vode uporabna ne samo za ustavitev sovražnikovega prehoda ampak tudi za namakanje polj.

Z namenom povezovanja med Vincijem in Vipavo sta predstavnika Občine Vipava župan Ivan Princes in podžupan za družbene dejavnosti Jožko Andlovic obiskala Vinci in se sestala z županom Občine Vinci Giuseppom Torchia in svetovalcem Občine Vinci za kulturo in turizem Paolom Santinijem. Ker je povezava z Občino Vinci odlična priložnost za razvoj turizma s poudarkom na bogati kulturni dediščini Vipave, se je srečanja udeležila tudi direktorica Zavoda za turizem TRG Vipava Iris Skočaj. Udeležili so se 58. tradicionalne 'Letture Vinciane', kjer je profesor Frank Fehrenbach izvedel predavanje Leoonardo e la forza della pittura. Sledilo je druženje s predstavniki Občine Vinci in prijatelji Leonarda da Vincija ter načrtovanje skupnih projektov. Skupaj z prof. Alesandrom Vezzosijem (Museo Ideale Leonardo da Vinci), Silvanom Guerinnijem (predsednik promocijskega odbora Poti Leonardo da Vinci), Stefanio Galetti (predsednica PRO LOCO Vinci) in drugimi prijatelji Leonarda smo načrtovali prihodnje aktivnosti povezovanja. Skupaj z Leonardom Pagliantijem (predstavnik Občine Vinci v promocijskem odboru Poti Leonardo da Vinci) smo si ogledali dogajanje v Vinciju in spoznavali delo in življenje velikega umetnika, njegovo rojstno hišo in zbirko njegovih del, ki jo hranijo v tamkajšnji knjižnici. V poletnih mesecih tako že načrtujemo razstavo na temo Leonarda da Vinci v dvorcu Lanthieri v Vipavi ter predstavitev umetniških del leonardista Alberta Marconcinija.

Projekt Poti Leonarda da Vincija, ki ga pripravljajo Občine, Vinci, Amboise in Vipava, trije izbrani kraji povezani z Leonardovo zgodovino, bomo predvidoma oblikovali do jeseni z namenom prijave nove evropske kulturne poti na Evropsko komisijo. Za Vipavo pomeni povezovanje krajev in pokrajin s sorodno tematiko lepo priložnost za gradnjo prepoznavnosti in gradnjo partnerskih vezi, ki preraščajo nacionalne meje ter hkrati tudi enkratno promocijo naših krajev.

Iris Skočaj,

Zavod za turizem TRG Vipava

Oglejte si tudi