Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

MPZ KUD France Prešeren Vojnik na letnem koncertu

April je mesec v katerem moški pevski zbor KUD France Prešeren vaje spremeni v pripoved in prikaz dela na koncertu, ki je bil letos 15. aprila v Kulturnem domu. Prijeten občutek je stopiti na oder in videti polno dvorano naših zvestih poslušalcev in ljubiteljev petja. Številni donatorji in podporniki so nam tudi letos pomagali pri izvedbi koncerta, zato se vsakemu posebej pevci zahvaljujemo.
Izredno smo hvaležni gostom, ki so se odzvali našemu povabilu in dodali pomemben delež pri celotnem programu in seveda tudi za poslušalce je bil njihov nastop izredno všečen. Oplotničani s Tinetom, hvala za vaš nastop. Sestav sicer nastopa po vsej Sloveniji, na vseh televizijah in je poznan in priznan po ohranjanju ljudskega blaga – slovenske narodne glasbe in Tinetovih avtorskih besedil in glasbe. Vedno smo veseli dobrih kritik in vzpodbudnih mnenj in tudi letos ni bilo drugače. Mnenja so bila, da je bil celoten program pesmi dobro izbran in za vsako uho.

Program so sestavljale ljubezenske pesmi, napitnice, vinske in še kakšne zvrsti. Ljubezen večna ustvarja vse, tudi duhovna ni manjkala Trubarjeva molitev, pa psalm Kjer je ljubezen /sprava/,  večno vprašanje vsakega ljubečega človeka je kako osrečiti drage osebe v svoji bližini. Mi to napravimo v pesmi in svojim damam, ki so hkrati tudi naše najzvestejše poslušalke smo poklonili pesem staro preko 200 let, njeno sporočilo pa velja za vse večne čase – to je bila skladba Ljubici. Skladatelj Pavle Kernjak je med zbori zapisan z najlepšimi črkami in v programu smo posegli po njegovih dve skladbah, ki sta kot dvojčici o pomladnih dneh – Pomlad in Mavrica, seveda brez vasovanja ni šlo in to smo povedali v Vasovalcu, potem je sledil šopek ljudskih, ki prihajajo iz različnih slovenskih pokrajin, raznolikost melodike in bogastvo naših narečij. Duhovita misel pravi, da je ljubezen cesta po kateri pamet in srce običajno ne vozita skupaj in v pesmi Sem zaljubljen bil je moral piko na i postaviti sam Nebeški Oče. Sprehodili smo se po Prekmurju in Koroški, selili smo se tudi na sončno Primorsko in zapeli pesem Rudija Bučarja – Zmeron moja, za zaključek koncertnega programa pa je zazvenela še pesem Vinček nas razveseli.


Hvala  vsem, ki ste nam namenili na odru čestitke: županu, KS Vojnik, Taščicam, KKD Ivan Šopar, predsedniku KUD F. Prešeren Tomu Gorenšku, cerkvenemu pevskemu zboru, zboru KUD Nova Cerkev, mešanemu komornemu zboru društva upokojencev Vojnik, Oplotničanom s Tinetom, voditeljici Marijani Novak in naši cenjeni zborovodkinji Emiliji Kladnik Sorčan, ter tehnični ekipi. In kot je zapisal France Cigan – duhovnik, pomemben glasbeni ustvarjalec, ustanovitelj številnih zborov » dokler bomo peli, bomo obstali in če številne vezi, ki nas povezujejo ni smo kakor list, ki se je odtrgal z drevesa«. Naj se ne odtrga noben list ampak si želimo, da drevo dobi nove mlade poganjke, zato pa velja povabilo mladim, da se nam pridružijo.

Tekst: Franci Korošec

Foto: Lea Sreš

 

Oglejte si tudi