Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Eno je potrebno

To je bilo geslo letošnjega oratorija. Izhaja iz škofovskega gesla misijonarja Friderika Ireneja Barage. Njegovo življenje so to poletje spoznavali otroci na oratorijih po vsej Sloveniji, tudi v naši občini.
Baraga je bil rojen blizu Trebnjega, bil je graščak, ki se je odločil za študij prava na Dunaju. Tam je bilo zanj usodno srečanje z duhovnikom Dvoržakom. Baraga je začutil klic v duhovniški poklic in se mu je tudi odzval in zato razdrl zaroko z Anico. Bog je imel zanj drugačne načrte. Kmalu po mašniškem posvečenju ga je poslal čez lužo med severnoameriške Indijance k Velikim jezerom. Tam je kot misijonar tamkajšnje domačine učil o božjih milostih in ljubezni. Naredil je dolge kilometre s krpljami po snegu, da bi krščeval in širil vero. Na koncu je bil imenovan tudi za škofa.

Pogovor in ustvarjalne delavnice

Njegovo zanimivo življenje je spoznavalo 59 otrok in 10 animatorjev na Frankolovem, ki so se družili med 13. in 17. avgustom. Veliko je bilo dogodkov, ki so zaznamovali letošnji frankolovski oratorij. Udeležence je obiskal misijonar Tone Kerina z Madagaskarja, odpravili so se na izlet z vlakom v Baragovo Trebnje, niso se ustrašili niti blatnih iger z blatnim bazenčkom. V četrtek so zakurili velik kres in zadnjo noč na oratoriju celo prespali, kot je povedala ena izmed vodij Jasna Pinter. V istem tednu se je v Vojniku z Baragom spoznavalo nekaj več kot 90 otrok in 19 animatorjev. Njihovo druženje so zaznamovale ustvarjalne delavnice, vodne igre in obisk misijonarke sestre Gražyne Mech, ki je deset let preživela v Kongu. Udeležence in animatorje na oratoriju je naučila zapeti tudi afriško pesem. Otroci so se preko življenja Barage v skupinah pogovarjali o temah, kot so odločitve, kultura, krst, nenavezanost in gorečnost. Spoznavali so, kaj pomeni biti plemeniti in se kdaj tudi žrtvovati za druge. 
 
Tekst: Klara Podergajs

Oglejte si tudi