Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
12°C
2°C
Oceni objavo

Forte z jesenskim celovečernim koncertom

Mešani zbor, ki je prve korake naredil v okviru Župnije Vojnik, prestižne pohvale vsako leto prejema tudi na območnih revijah.
Nekako smo vsi vajeni, da zbori letne koncerte prirejajo v pomladnih dneh. Forte se je, tudi zaradi tega dejstva, odločil, da tokratni letni koncert uvrsti med jesenske prireditve. Zadnji septembrski dan so tako v župnijski cerkvi priredili svoj drugi letni koncert, po koncertu pa so na stopnišču pred cerkvijo navdušili še z drugim, nenapisanim delom koncerta. Z drugimi besedami; na uradnem delu so poslušalce navdušili s sakralnim, pred cerkvijo pa z ostalim programom.

Zbor Forte ima namreč velik repertoar, tako cerkvenih kot prosvetnih pesmi, od ljudskih do pop skladbic in tudi zahtevnejših modernih skladb novejših avtorjev. Skrb za pestrost skladb kot tudi čistost tonov je v rokah njihovega zborovodje Tomaža Marčiča, ki tudi sam ustvarja bogate priredbe kot tudi nove, lastne skladbe, redno pa zbor spremlja s klavirjem ali orglami. Marčič od uradne ustanovitve leta 2011 vodi to manjšo zasedbo, ki je prve korake naredila v okviru Župnije Vojnik, zdaj pa deluje pod okriljem Katoliško-kulturnega društva Ivan Šopar Vojnik. Kar nekaj prepoznavnih mladih vojniških pevk in pevcev je že bilo članov skupine, pa jih je kasneje pot ponesla v druge kraje. Danes v zboru prepeva okoli 25 pevk in pevcev iz Vojnika in bližnje okolice.

Sprva je bilo zbor mogoče slišati le občasno pri bogoslužjih in na božičnih koncertih, tu in tam so obogatili tudi kakšno poročno sveto mašo. Potem pa se je zbor začel udeleževati območnih revij ljubiteljskih pevskih zborov in strokovno komisijo takoj navdušil. Zagon je s tem dobil tudi sam zbor in leta 2013, skupaj s solisti, izvedel mogočni Saint-Saensov Božični oratorij, s katerim so gostovali v Laškem, Celju in Ljubljani. Leto kasneje so sodelovali pri slovesnosti, imenovani Majniški poklon Mariji v baziliki na Ptujski Gori, izvedli samostojni koncert v župnijski cerkvi na Ponikvi, leta 2016 nastopili na festivalu In spiritu canticum v Vojniku ter decembra 2016 popestrili županov sprejem občine Vojnik. Kot vidnejši dosežek letos lahko navedejo uvrstitev na državno raven, kamor jih je strokovni ocenjevalec območne revije uvrstil po slišanem nastopu.


Nazadnje je zbor letos nastopil na odprtju razstave v spomin Doroteje Hauser v Rogatcu, avtorja Jožeta Žlausa. Gotovo pa bo nepogrešljivi del božičnih koncertov, ki jih v prazničnih dneh pripravljajo vsi vojniški zbori.

Tekst: Rozmari Petek
Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi