Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Pridružite se najbolj množični predstavitvi čebelarstva v Sloveniji in Apel za pravilno uporabo FFS

Čebela spremlja človeka na njegovi življenjski poti že od pradavnine. Z njenim pridelkom medom si je že v prazgodovini tešil lakoto in celo reševal življenje. Tekom svojega razvoja je človek spoznal še ostale številne koristnosti čebele. Le vlogi čebele kot opraševalca, se lahko zahvalimo za bogat izbor sadja in zelenjave v naši prehrani, kakor tudi za rastlinsko raznovrstnost v naravi.

Ko čebele obiskujejo cvetove,  na katerih nabirajo medičino in cvetni prah,  pogosto pridejo v stik s strupenimi sredstvi, ki  se v kmetijstvu uporabljajo za zaščito rastlin.   V intenzivni pridelavi hrane se uporabi fitofarmacevtskih sredstev za enkrat še ni mogoče izogniti. In dokler bo tako, bo obstajala možnost zastrupitve čebel. Čebelarjenje zatorej postaja zelo zahtevna kmetijska dejavnost, njegovi rezultati pa so odvisni od številnih dejavnikov, med katerimi je sodelovanje kmeta in čebelarja med pomembnejšimi. Soodvisnost je bila v preteklosti premalo poudarjena, celo prezrta. Dejstvo je, da je pridelek kmetov odvisen od pridnosti čebelarjev in tudi pridelek čebelarja odvisen od delovanja kmeta. Eni in drugi morajo imeti odgovornost do okolja in s tem do čebel. Nedvomno je, da se lahko ljudje čebelam zahvalimo za marsikatero dobrino, ki smo je deležni, zato smo dolžni z njimi ravnati previdno in spoštljivo.

 

Da ne bi bili več priča zastrupitvam čebel, čebelarji vse uporabnike FFS prosimo, da te uporabljajo  v skladu  z  načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja.  Posebno pozornost  naj posvetijo čebelam  s sledečimi ukrepi:

-pred načrtovano uporabo FFS natančno preberite priložena navodila, saj je v njih in tudi na embalaži opozorilo, ali je sredstvo strupeno za čebele. V glavnem so za čebele škodljivi vsi insekticidi  in imajo to tudi napisano na etiketi. Posebno bodite  pozorni na znak čebele v rdečem okvirju,
-priporočena sredstva uporabljajte v najnižjih priporočenih odmerkih,
-uporabljajte za čebele manj nevarne pripravke,
-škropite v večernih urah ali ponoči ko se čebele že v panjih,

-pred škropljenjem  pokosite podrast v sadovnjaku ali vinogradu


Da bo na travnikih še naprej veliko raznovrstnih rož in zvokov brenčečih čebel, ter da bodo cvetoča sadna drevesa oprašena, slovenski čebelarji pozivamo vse uporabnike FFS, da  so pri njihovi uporabi skrajno previdni.

 

Vlado Auguštin

Svetovalec specialist za tehnologijo

Pridružite se najbolj množični predstavitvi čebelarstva v Sloveniji, letos 20. aprila!

 

Dan odprtih vrat slovenskih čebelarskih društev in zaključek natečaja »Polepšajmo čebelam domovanje in spoznajmo čebelarje«.

 Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu v sodelovanju s čebelarskimi društvi organizira dan odprtih vrat slovenskih čebelarskih društev.  Dogodek, ki ga čebelarji organizirajo že tradicionalno bo letos potekal 20. aprila.

Leto 2018 je tudi leto kulturne dediščine, zato je ČZS že v lanskem letu ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku objavila natečaj poslikave panjskih končnic z naslovom “Polepšajmo čebelam domovanje in spoznajmo čebelarje” za učence 2. triade OŠ in čebelarske krožke. Namen natečaja je, da bodo poslikane panjske končnice izpod otroških rok dobile svoje mesto na pravih čebeljih panjih pri bližnjem čebelarju. Tako bo vsak otrok posvojil čebeljo družino in navezal stike s čebelarjem.

Slovenski osnovnošolci bodo po zadnjih podatkih posvojili več kot 1000 čebeljih družin.

Učenci iz OŠ bodo čebelarjem predali poslikane panjske končnice v petek 20. aprila 2018, torej ob Dnevu odprtih vrat slovenskih čebelarskih društev.

Ta dan bomo poleg predaje panjskih končnic čebelarji izkoristili tudi za predstavitev aktivnosti na področju čebelarstva, kot so: ogled čebelnjaka,  predstavitev čebelarstva in čebeljih pridelkov in izdelkov,  predstavitev shem višje kakovosti,… poudarili bomo pomen opravljanja čebelarske dejavnosti in avtohtone kranjske čebele, kot pomembne opraševalke za kmetijstvo in pridobivanje hrane.

ČZS,  JSSČ bo k sodelovanju povabila slovenske občine in župane z namenom, da se pridružijo dogodkom v lokalnih okoljih. Povabili bomo tudi predstavnike državnih organov in inštitucij.
Natančen seznam sodelujočih društev z lokacijami in datumi bomo objavili pred dogodkom na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije.

Dobrodošli v čudovitem svetu čebelarstva in čebel. Vabimo vas, da sledite našim objavam.

 
Nataša Lilek, Nataša Klemenčič Štrukelj

Čebelarska zveza Slovenije

 

 

 

 

Oglejte si tudi