Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
0°C
PON.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Gregorčki napovedujejo "luč" in toploto

Spuščanje ladjic je za naše področje precej nenavaden dogodek. Seznanjanje otrok s kulturno dediščino je del vzgoje in izobraževanja v vrtcu in šoli. Korak naprej, ko otroci dejavno sodelujejo v projektu, je vreden veliko več. Čeprav spusti »gregorčkov« izvirajo z Gorenjske, tudi naši »gregorčki« na Hudinji prinašajo luč in toploto.
Tudi letos, na predvečer gregorjevega, so otroci iz Nove Cerkve, njihovi učitelji in starši obudili ta dogodek. Ustvarjalnost otrok pri izdelovanju ladjic ne pozna meja. Hiške vseh oblik, velikosti in namembnosti so odraz sodelovanja otrok ob podpori učiteljev, staršev, starih staršev in društev v kraju. Dogodek postaja tradicionalen in je vsako leto bolj obiskan. Takšno sodelovanje je vzgled medgeneracijskega sodelovanja, zagotavlja uspešen projekt in dober odziv ljudi.


Idejo o spustu »gregorčkov« je prva obudila Ida Grobelnik, ki je s svojimi učenci spoznavala star običaj, vsako leto se je projekt širil, pridružilo se je več sodelujočih in letos so bili v projekt zajeti vsi otroci POŠ Nova Cerkev in otroci Vrtca Mavrica Vojnik, enote Nova Cerkev. Pri izdelkih je dragoceno sodelovanje staršev, ki v projektu dejavno sodelujejo. 


Dogodek se je tudi tokrat odvijal v kanalu Hudinje pri Sorževem mlinu v Polžah. Poleg otrok šole, vrtca, staršev in učiteljev so sodelovali gostitelj Oton Samec, člani TD Nova Cerkev s prigrizkom za otroke in člani PGD Nova Cerkev, ki so poskrbeli za varnost in okolje. Vsem hvala. 

Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi