Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Želim, da se lekarna in zaposleni približamo ljudem

Ko sem stopila skozi vrata lekarne, ki mi vsekakor niso tuja, sem bila vesela in ponosna, da se bom lahko pogovarjala z gospo Pangeršič, vodjo vojniške lekarne.
Gospa Pangeršič, po poklicu ste magistra farmacije. Kako in kje se je začela vaša poklicna pot?

Res je, študij farmacije sicer ni bila moja prva izbira, ampak vsekakor sem danes vesela in ponosna, da sem končala omenjeni študij ter da lahko opravljam delo, ki me resnično zelo veseli in mi vsak dan znova prinaša nove izzive, potrditve ter izkušnje. Svojo poklicno pot sem začela z delom v lekarni v Žalcu, nato pa sem leta 1985 prišla v lekarno v Vojniku in vse od takrat opravljam delo vodje lekarne. Lekarna Vojnik je ena od 20 enot Javnega zavoda Celjske lekarne, katerega direktorica je Lilijana Grosek, mag. farm.


Kot vodja lekarne lahko verjetno izkoriščate nekaj prednosti daljšega obdobja vodenja, kajne?

Zelo pozitivno je vsekakor, da lokalno okolje zelo dobro poznam, poznam ljudi, njihove navade, potrebe, želje idr., zato se s kolektivom želimo čim bolj približati ljudem, jim priti naproti in upoštevati njihove potrebe. Zelo dobro sodelujemo z zdravstvenim domom, bolnišnico Vojnik in tudi z občino, kar se mi zdi izjemno pomembno.


Kje vidite največji napredek oz. spremembe, ki so se v vseh teh letih kar nekako morale zgoditi? Vemo namreč, da so potrebe ljudi velike, razvoj in tehnika gresta hitro naprej, spremembe so nujne.

V letu 1985, ko sem začela delo, smo bili v lekarni samo trije zaposleni, ki smo delo dobro obvladovali. Do danes se je kolektiv zaradi povečane obsežnosti dela zelo razširil in nas je trenutno zaposlenih osem. Včasih je bilo namreč na trgu veliko manj zdravil, manj administrativnega dela, danes je nabor zdravil veliko večji, veliko je ostale ponudbe, poleg tega dnevno prihaja vse več informacij v zvezi z zdravili, s strani zavarovalnic, zakonodaje itd. Pomembna novost v lekarniški dejavnosti je uvedba elektronskega recepta, ki pa poleg prednosti prinaša tudi nekaj težav. Sistem na vseh ravneh namreč še ni popolnoma dodelan, farmacevti smo posledično zaradi tega celo bolj obremenjeni, kot smo bili pri izdajanju zdravil na papirne recepte. Pogosto je treba opraviti dodatne klice v zdravstvene ustanove glede predpisa receptov zdravil, za kar je seveda potreben dodaten čas.


Ponosni smo tudi na robotiziran samodejni sistem skladiščenja zdravil, ki smo ga prejeli v mesecu aprilu in nam je resnično v veliko pomoč. Z omenjenim sistemom skladiščenja zdravil (lahko sprejme do 8.000 kosov) smo pridobili prostor in čas. Tako lahko čas, ki smo ga prej namenili iskanju zdravil po predalih, zdaj namenimo svojim strankam, ki se jim lahko v večji meri posvetimo pri svetovanju.


Vi in vaši sodelavci ste dejavni tudi izven lekarne. Kje vse pomagate, svetujete, izobražujete?

Dejavni smo na področjih promocije zdravja in informiranja javnosti o zdravilih, izvajamo predavanja v vrtcih, objavljamo prispevke v časopisih, organiziramo predavanja v društvih delovnih invalidov, domovih za starejše itd.


Kakšne želje imate za naprej?

V načrtu imamo nekaj gradbenih del; ureditev še enega izdajnega mesta, zdaj imamo tri, nadalje povečati prostor za svetovanje strankam, z zagotavljanjem večje zasebnosti. Novost, ki pa jo želim vpeljati v lekarno skupaj s sodelavci, je uvajanje dodatnih farmacevtskih storitev: osebna kartica zdravil, ki bi naj vsebovala informacije o pacientovih zdravilih, pregled uporabe zdravil za izboljšanje kakovosti življenje pacienta v zvezi z zdravjem ter farmakoterapijski pregled, ki ga bi naj opravil farmacevt svetovalec v sodelovanju z zdravnikom.  


Kaj vam pomeni priznanje, ki ste ga prejeli v letu 2015?

Na to priznanje smo zelo ponosni, kajti po izboru obiskovalcev smo bili ocenjeni kot 2. najbolj cenjena lekarna v Sloveniji. Vsekakor je to potrdilo za dobro delo in zadovoljstvo naših uporabnikov.


Pa tudi zlati celjski grb vam je bil podeljen?

Res je, aprila letos smo kot Javni zavod Celjske lekarne prejeli zlati celjski grb občine Celje, za dosežene uspehe na strokovnem in poslovnem področju, povezane z lokalnim okoljem ter z zagotavljanjem in ohranjanjem zdravja uporabnikov.


Vaša vizija?

Predvsem bi želela, da se kot lekarna in zaposleni v njej približamo ljudem do te mere, da jim postane ta lekarna njihova osebna.


Vem, da imate pravzaprav zapolnjen urnik, pa vendarle; kje črpate energijo za uspešno delo in s čim si pravzaprav »polnite« baterije?

Zelo rada potujem (nedavno sem prišla iz Kenije) in preberem kakšno dobro knjigo, ki prav lepo diši po tisti ta pravi … Posebno energijo mi dajeta tudi dve vnukinji, stari eno in dve leti.


Tekst: Dragica Jezernik
Foto: osebni arhiv
 

Oglejte si tudi