Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Ni lepšega, ko se vame zazrejo otroške oči

Renata Koštomaj, po poklicu vzgojiteljica predšolskih otrok, žena in mati treh otrok, svoje poslanstvo opravlja že več kot 20 let. Njena prva zaposlitev je bila v Vrtcu Dobrna, nato v Vrtcu Tončke Čečeve, v Vrtcu Mavrica, od leta 2009 pa opravlja delo ravnateljice v Vrtcu Danijelov levček.
Ustanovitelj Vrtca Danijelov levček je Opatijski zavod, direktor pa gospod Marjan Jezernik. Vrtec deluje na treh enotah, in sicer od leta 2002 v Celju na Aškerčevi ulici, od leta 2008 na Hudinji, v sklopu Don Boskovega centra Celje, ter od leta 2009 v Vojniku. Uradni prostori oz. »sedež« Vrtca Danijelov levček so v Celju, kjer ima svoje prostore tudi gospa Renata, sicer pa je enota, ki deluje v Vojniku, v prostorih Kmetijske zadruge. Vse tri enote skupaj imajo 11 oddelkov, 32 zaposlenih ter 190 otrok.

 

Renata, kakšno je tvoje delo v vrtcu?

Moje delo v vrtcu je zelo odgovorno, vendar me nepopisno navdihuje s pozitivno energijo ter vsak dan znova osrečuje. Delo z otroki je nekaj tako zelo lepega. Otroci so naše največje bogastvo in poslanstvo, ki ga zaposleni opravljamo, je neizmerno. Starši nam otroke zaupajo v varstvo in s tem mi sprejemamo zelo veliko odgovornost, na kar moramo biti še posebej ponosni. Sama opravljam veliko dela na sedežu vrtca, vsak dan pa obiščem tudi vse enote vrtca, skrbim namreč za vpise na vseh enotah ter prav tako organiziram delo ter projekte v sklopu vseh treh enot.

 

Kako vrtec deluje?

Vrtec deluje po javno veljavnem učnem programu (kurikulu) ter obogatitvenem programu za otroke. Osnovna identiteta vrtca je, da je zasebni in katoliški. Vrtec ima isto veljavno zakonodajo kot javni vrtci, spodbuja medsebojno povezanost ter družinsko ozračje.

 

Osnovni moto vašega vrtca?

Vzgajamo z ljubeznijo in vzgoja za vrednote je naš osnovni moto! Vrtec posreduje otrokom vrednote, ki jih dobivajo že od staršev doma, podpiramo in krepimo otrokov razvoj, skozi igro razvijamo otrokovo miselnost k spoštovanju vrednot, ki so danes še kako zelo pomembne. Trudimo se, da ustvarjamo čustveno ozračje, da se otroci počutijo varne, sprejete in da razvijamo njihov osnovni razvojni potencial. Vsaka enota vrtca se tudi zelo lepo povezuje z okoljem, v katerem deluje, in tudi z župnijo.

 

Kakšne dejavnosti se izvajajo v vašem vrtcu?

Otroci imajo v naših enotah zelo veliko možnosti za različne dejavnosti, ki jih vodijo zaposleni, na podlagi močnih področij. Med najbolj priljubljenimi je pevski zbor, skupina ljudskih plesov ter ustanavljanje Orffovih skupin. Vsako leto se v Narodnem domu predstavijo otroci iz vseh treh enot vrtca pod imenom Levček poje in igra. Naš vrtec ima tudi posebnost, in to je nadstandardni program, ki ga ponujamo otrokom pred vstopom v šolo. V jesenskem času imajo otroci zadnje generacije možnost tri dni bivati v naravi v Libeličah ob avstrijski meji, kjer je središče šolskih in obšolskih dejavnosti, v poletnih mesecih pa organiziramo petdnevno bivanje v Savudriji. Otrokovi mentorji in obenem animatorji so naši vzgojitelji, tako da otroci na zelo dejaven, prijeten in obogatitven način preživljajo prosti čas, preden se usedejo za šolske klopi.

 

Na kakšen način povezujete oz. vključujete starše v svoje delo?

Starši se vključujejo formalno in neformalno. Vključujemo jih v razne delavnice, da skupaj soustvarjajo s svojimi otroki, v mesecu marcu imamo dan odprtih vrat, nudimo pogovorne urice o razvoju in delu otrok, starše povabimo k organizaciji raznih dejavnosti in prireditev. En dan v letu, običajno na svečnico, imamo t. i. dan starih staršev, kjer pridejo v vrtec stari starši in soustvarjajo z vnuki v raznih delavnicah. Podpiramo in krepimo tudi medgeneracijsko sodelovanje!

 

Renata, kaj pa tvoje preživljanje prostega časa?

Največ mi pomeni družina in podpora ter razumevanje svojega moža in svojih treh otrok. Sama si polnim baterije v naravi, rada pa tudi vrtnarim in predeljujem domače pridelke, kajti živim na manjši kmetiji. Vse to je zame sprostitev in nabiranje energije.

 

In želje za naprej?

Delati strokovno, odgovorno in kakovostno, za blaginjo otrok! Ni lepšega, ko se vate zazrejo otroške oči, ki so tako zelo iskrive, poštene, zvedave in iskajoče novih znanj …


Tekst in foto: Dragica Jezernik

 

 

Oglejte si tudi