Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Kjer se združita prijeten oddih in odlična kulinarika

Družina Slemenšek je prijazna in nadvse gostoljubna družina, ki ima že vse od leta 1997 registriran kmečki turizem in certifikat ekološke kmetije.
Nosilka dejavnosti Olga Slemenšek s svojim možem Gustijem skrbi, da se gostje, ki pridejo k njim, dobro počutijo, kar pa nedvomno podkrepi tudi s hrano, ki je odlična, saj je gospa Olga v kuhanju prava mojstrica. Gostje se lahko okrepčajo tudi z doma pridelanim vinom, za kar pa skrbi gospod Gusti. Tudi vse suhomesnate izdelke, skuto, marmelade, med (imajo 4 družine čebel) in sokove, pripravljajo doma. Imajo kmečko krušno peč, v kateri gospodarica speče kar precej domačih hlebcev.

 

Od leta 2004 oddajajo tudi sobe – 4 sobe (10 postelj, ena soba je opremljena z otroško posteljico, vse pa imajo tudi lastne sanitarije). Zelo okusno in prijetno opremljene sobe dajejo pridih domačnosti, urejenosti in sprejetosti. Njihovi gosti (imeli so že goste iz daljne Amerike) imajo v ponudbi običajno polpenzion, saj se domači, okusni hrani na kmetiji človek le stežka upre. Glavna kmečka soba, v kateri lahko gostijo približno 50 ljudi, je običajno namenjena za praznovanje rojstnih dni, zaključene družbe, slavja ob birmah, obhajilih, obletnicah ipd., tako da so ob koncih tedna skoraj vedno zasedeni.

 

Od letošnjega leta sin Boštjan, predvsem pa njegova žena, organizirata rojstnodnevne zabave za otroke (imajo posebno sobo za 12 otrok) in glavna animatorka je prav Boštjanova žena. Otroci spoznavajo življenje na kmetiji, imajo možnost jezditi konje pod nadzorom, iščejo zaklad … Pripravijo jim kulinarične dobrote, pri čemer lahko otroci tudi sodelujejo, in kar je najbolj pomembno, pripravijo jim okusno torto. Rojstnodnevne zabave za otroke trajajo tri ure in jih izvajajo skozi vse leto.

 

Dela na kmetiji ne zmanjka, vendar sta materi in očetu v veliko pomoč tudi njihovi trije otroci, čeprav sta dve hčeri že odseljeni, še vedno z veseljem prideta domov in pomagata kaj postoriti. Sin Boštjan je z ženo doma, tako da ima gospa Olga pomoč, vsi pa so lahko neizmerno hvaležni za takšno mamo, kot je Olga, kajti kadar je treba, z veseljem poskrbi še za vseh sedem vnukov, ki dom napolnjujejo z veselim živžavom, tako, da res ni nikoli dolgčas.

 

Zanimalo me je predvsem, od kod ideja oz. inspiracija za kmečki turizem. Gospa Olga mi je dejala, da od otrok; prav otroci so bili tisti, ki so navijali za kmečki turizem. Danes pravi: »Lepo je, ni nam žal.« Ponosni so tudi na staro vinsko klet, ki je stara že več kot 200 let, na 400 let staro lipo, na velik ribnik ob koncu kmetije, v katerem je precej živahno, saj je v njem polno krapov, amurjev … Ker h kmetiji skoraj obvezno sodi tudi pes, se lahko pohvalijo z dvema čistokrvnima kraškima ovčarjema, na trati pred hišo pa se je nadobudno prekopicevale pet malih kepic.

 

Ko sem proti koncu intervjuja postavila vprašanje, kakšne želje imata gospodarja za prihodnja leta, sem v očeh gospoda Gustija zasledila iskrico in prikrit nasmešek ter pričakovala odgovor, ki se mi je ves čas vsiljeval v misli, ko sem spremljala naš pogovor. Gospod Gusti mi je rekel, da si želijo še velnesa. Ideja se mi zdi fantastična, in vem, da ne bo preteklo dosti časa, ko bodo uredili še košček razvajanja, ki bo v to prelepo okolico in kmečko domačnost vneslo ob vsej ostali ponudbi še noto ugodja.

 

In kar je najbolj pomembno in spoštovanja vredno; na kmetiji se dela trdno, vidi se spoštovanje in medsebojna pomoč, predvsem pa mi je bilo všeč, ker zakonca vsako leto odideta na zaslužen dopust, saj se oba zavedata, da je to nujno potrebno in da si mora človek vzeti čas tudi za partnerja, si napolniti baterije, predvsem pa, čeprav le za kratek čas, usmeriti misli nekam drugam.

 

RECEPT ZA PEČENO GOSKO Z RDEČIM ZELJEM IN MLINCI

 

Za gosko pripravimo marinado: sol, poper, lovorjev list, limono, česen, ostalo mešano zelenjava. Gosko pustimo v marinadi dve uri. Pred peko jo namažemo z maslom ter nanjo naložimo trakove prekajene slanine. Gosko pečemo toliko časa, kolikor kil ima, in sicer na začetku pokrito, da se ne izsuši, nato pa na koncu odkrito, da se zapeče.

 

Rdeče zelje: Na začetku ga poparimo. Na maščobo dodamo sladkor, da kristalizira, dodamo poparjeno rdeče zelje, naribano jabolko ter približno en deciliter rdečega vina. Zelje dušimo do mehkega.

 

Mlinci: Pomembno je, ga jih poparimo v 1,5 litra vode ter 1,5 litra domačega mleka.

Tekst in foto: Dragica Jezernik

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi