Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Krajevno praznovanje na Frankolovem

V okviru praznovanja krajevnega praznika (23. maj) se na Frankolovem odvija niz različnih prireditev in dogodkov, ki jih pripravijo krajevna skupnost, društva in organizacije. Osrednjo slovesnost, kot že vrsto preteklih let, predstavlja slavnostna seja sveta KS Frankolovo, podelitev krajevnih priznanj in redni letni koncert moškega zbora Anton Bezenšek Frankolovo.
Slavnostna seja sveta KS Frankolovo

Seje so se poleg članov sveta KS Frankolovo in predsednikov društev in organizacij v kraju udeležili še gostje, med njimi tudi župan in podžupan Občine Vojnik. Predsednik sveta KS Dušan Horvat je na kratko povzel delo krajevne skupnosti v minulem letu: »V okviru krajevne skupnosti smo reševali pretežno komunalne zadeve. Tudi drugih vlog je veliko, ki jih po svojih zmožnostih rešujemo in skušamo ustreči prošnjam in potrebam krajanov. Investicije načrtujemo skupaj z Občino Vojnik, ki jih tudi večinoma financira. Med glavne pridobitve minulega leta na območju KS Frankolovo štejemo izgradnjo III. faze kanalizacije, zdaj se lotevamo izgradnje komunalnega omrežja južno od šole. Na vodovodnih omrežjih smo veliko naredili, dela se nadaljujejo. Asfaltirali smo nekaj odsekov cest, pri mrliški vežici na Frankolovem smo dogradili predprostor. Dela na plazu Trnovlje so zaključena, zaradi nezadostnih financ nas čaka še nekaj drugih plazov. Veliko je bilo vzdrževanja makadamskih in asfaltnih cest, tudi zimska služba je imela v minuli zimi veliko dela. Med načrti je v naslednjih letih, tako za kraj kot za občino, največji zalogaj izgradnja vrtca in sanacija strehe na šolski telovadnici. Projekti so že v usklajevanju, projektiramo pa v smislu, da ne bo vrtec 'že jutri' premajhen. Na visokem nivoju je društveno življenje v kraju. Vesel sem, da smo na Frankolovem ponovno ustanovili KO Rdečega križa, ki je nekoč v kraju že delovala. Z vsemi, tako z društvi kot organizacijami, s šolo in župnijo, zelo dobro sodelujemo, kar se odraža tudi na rezultatih dela. Moram poudariti, da tudi z občino delamo dobro, smo se slišali in bili uslišani.« Župan Branko Petre je med drugim poudaril pomen oživitve delovanja krajevne organizacije rdečega križa: »Danes so pri ljudeh drugačne vrste stisk, ne gre toliko za materialne težave, novodobne so povezane z demografskim položajem. Ena največjih je osamljenost starejših ljudi in s tega vidika je delo RK in Karitas izjemno pomembno.« Omenil je tudi predstavitev daljnosežnega načrta izgradnje potrebnih kolesarskih stez. Nasprotno pa predlog za izgradnjo vetrnic buri duhove, trenutno je sprejet sklep, da se preveri možnost umestitve v prostorski načrt, kar še ne pomeni, da bodo vetrnice res gradili.

Krajevna priznanja 2018:

Na osrednji slovesnosti svet KS vsako leto podeli krajevna priznanja ljudem, ki so v preteklem obdobju s svojim delom vidno pripomogli k delovanju društev in tudi sicer pomagali v kraju. Letošnja so si »prislužili«:

Karli BLAZINŠEK – mnogim je poznan kot »kajuh«. Leta 2003 je bil eden od dveh ustanoviteljev Društva jadralnih padalcev Kajuh Frankolovo, njegov predsednik in ključni akter je bil vse od ustanovitve društva do 2018. Zelo dejaven je v Čebelarskem društvu Vojnik in Turističnem društvu Frankolovo.

Milan DOBOVIŠEK – še preden se je preselil v Bezenškovo Bukovje, je veliko sodeloval s krajani, izdatno pripomogel pri obnovi cerkvenih objektov in paviljona v graščinskem parku. Dejaven je bil pri frankolovskem turističnem društvu in v Talonu. Vsa leta pa s svojimi prispevki podpira tudi ostala društva v kraju.

Štefka OCVIRK – s svojim delom je vidno zapisana pri župnijski Karitas Frankolovo. Dolga leta je kot predsednica bdela na delom organizacije, da je finančna in materialna pomoč prišla v roke najbolj potrebnih ljudi. Nemalo časa je posvetila ljudem s težkimi življenjskimi stiskami in preizkušnjami, še posebej je znala prisluhniti starejšim krajanom.

 

 

Tekst: Sonja Jakop

Foto: Dani Landekar

Oglejte si tudi