Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Pojo že 45 let

Jubilejni koncert so pevci Moškega pevskega zbora A. Bezenška izvedli v maju 2018 pod okriljem praznovanja krajevnega praznika. Že 45 let neprekinjeno prepevajo. Zbor šteje 27 pevcev, njihova povprečna starost je okroglih 50 let. Zadnja 4 leta pojo pod taktirko mladega, zelo ambicioznega in nadarjenega glasbenika in zborovodja Matevža Pušnika.
»Bezenškovi« fantje, kot jim večkrat rečemo, so za polokrogli jubilej v program vključili nekaj svojih »zimzelenih komadov«, v drugem delu pa so predstavili čisto sveže stvaritve. Prav za njihov zbor je Matic Romih uglasbil Bezenškovo pesem Luni, ki so jo letos premierno zapeli na domačem odru. Slišali in videli smo, da pevci posegajo po čedalje zahtevnejšem, a všečnem repertoarju. Obiskovalce je najbolj navdušila novodobna skladba Klobuki, ki poleg prepevanja vključuje še koreografijo s tem kosom garderobe. Fantje so z izvedbo programa prepričali tudi strokovno ocenjevalko na letošnji območni reviji pevskih zborov v Celju, ki je izmed 19 odraslih pevskih zborov predlagala le 3 zbore na višjo, regijsko raven. Kot se za jubilej spodobi, so pevci tokrat medse povabili vse bivše zborovodje: Marjana Lebiča, Janeza Kara, Milana Kasesnika, Darinko Stagoj in Francija Kolarja. Vsi, razen zadnjega (bil je službeno zadržan), so se odzvali povabilu in tako kot pred leti, suvereno, stopili pred zbor in »odmahali« vsak svojo pesem.

Ob tej priložnosti je predstavnik Javnega sklada za kulturne dejavnosti pevcem podelil Gallusove značke. Dobitnika bronaste za 5 let prepevanja sta Amadej Karo in Janez Horvat. Srebrno (za 10 let) si je prislužil Zvonko Pungartnik, zlate (za 15 let) pa so šle v roke Luku Štantetu, Tadeju Gregorcu in Miru Špegliču. S častno Gallusovo značko (30 let) se je tokrat okitil Stane Tihle. Za nadpovprečne dosežke s področja ljubiteljske kulture je Sklad na predlog prosvetnega društva podelil še posebno jubilejno priznanje Marjanu Lebiču. Prijetno praznično vzdušje so popestrili še »ta mladi« Škuorci, ki so se kot vokalna skupina »izluščili« iz zbora in zraven povabili še dve dekleti. Rdečo nit jubileja je s poetičnimi vsebinami prepletala ravnateljica frankolovske šole Marjana Šoš.

 

Za pevce letošnja pevska sezona še ni zaključena. Pred njimi je še nekaj vaj in dolga pot v Makedonijo, kjer bodo v juniju nastopili na festivalu slovenske kulture na Ohridu pod sloganom »Slovenija na Ohridu 2018«.

 

Tekst: Sonja Jakop

Foto: Dani Landekar

Oglejte si tudi