Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

KS Frankolovo: Vzdrževanje makadamskih in asfaltiranih cest

Tudi letos smo v okviru finančnih zmožnosti dobavili tamponski material za krpanje makadamskih cest, ki jih je na srečo vsako leto manj. Poleg dovoza materiala smo očistili tudi nekaj obcestnih jarkov na makadamskih in asfaltiranih cestah. Zakrpali smo najnujnejše poškodbe asfaltiranih cest, ki jih na naših cestah ne manjka.
Nekateri odseki so občutno poškodovani, zato bo treba v naslednjih letih zagotoviti denar za njihovo sanacijo.

Letos smo na najbolj zaraščenih obcestnih odsekih posekali drevje in grmovno zarast. Za nevzdržno stanje so nas opozarjali gasilci, izvajalci zimske službe, predstavniki podjetja Simbio ter vozniki šolskih prevozov. Poleg poškodb na avtomobilih je pomembna tudi varnost udeležencev v prometu, ki je zmanjšana zaradi slabe preglednosti. Zavedamo se, da imamo na tem področju še veliko dela, le način in termin izvajanja moramo uskladiti.

 

Asfaltiranje novih odsekov

Na sedežu KS Frankolovo že vrsto let obstaja seznam odsekov cest oziroma vrstni red asfaltiranja, ki temelji na datumu potrditve režijskih odborov s strani Sveta KS Frankolovo za pripravo cest za asfaltiranje. V tem mandatu nam je tri leta zapored uspelo asfaltirati cestne odseke, ki so jih režijski odbori v preteklih letih etapno pripravljali do asfaltne prevleke. Omenjeni odseki so bili v hribovitem okolju, zato je bil strošek priprave dosti večji kot pri ravninskih delih.

 

Otvoritev ceste v Lipi

Letos so se veselili nove asfaltne prevleke v Lipi pri Frankolovem na zelo zahtevnem odseku Selčan–Podjavoršek–Pungartnik v dolžini približno 900 m. Omenjeni odsek je nemalo težav povzročal krajanom Lipe, ki živijo ob tej cesti. Vsako malo večje deževje je makadamsko cesto poškodovalo, zato je bila velikokrat potrebna popravila. Poleg dela za sanacijo se je v vseh teh letih dobavilo veliko materiala, ki ni dolgo vzdržal na cesti. Priprava za asfaltiranje se je začela pred leti, letos pa se je odsek pripravil do asfaltiranja. Cesta je bila dobro pripravljena, za kar so zaslužni maloštevilni živeči krajani na čelu s predsednikom režijskega odbora g. Borisom Podjavorškom. Veliko zaslug za dobro pripravo ima tudi izvajalec gradbenih del g. Jože Sojič. Finančno je pri pripravi ceste pomagala tudi KS Frankolovo in Občina Vojnik.

 

Odprtje ceste v Podgorju pod Čerinom

Drugi večji odsek smo asfaltirali v Podgorju pod Čerinom na odseku Ribič–Kralj–Košec–Mlakar v dolžini približno 750 m. Tudi del tega odseka nam je v preteklih letih povzročal veliko težav, saj je ob vsakem nalivu večino pripeljanega materiala končalo na travniku. Najbolj kritičnega odseka ceste so se krajani lotili že lani. Dela je izvajal naš krajan g. Martin Vezenšek. Skupaj s krajani smo se na skupnem sestanku odločili, da se bo za novo asfaltno prevleko pripravil celoten odsek. Akcija je stekla takoj, uporabniki ceste so prispevali vsak svoj finančni vložek, s pomočjo KS Frankolovo in Občine Vojnik se je cesta pripravila do asfaltne prevleke. Cesta se je asfaltirala v mesecu oktobru. Za pripravo ceste so zaslužni krajani Podgorja, ostali uporabniki, ki so prispevali svoj delež, na čelu z go. Metko Kralj, ki je za dokončno pripravo najbolj zaslužna.

 

Odprtje ceste v Straži na meji KS Frankolovo–KS Nova Cerkev

Končno nam je s skupnimi močmi uspelo asfaltirati manjkajoči odsek ceste v Straži na meji krajevnih skupnosti. Primanjkovalo nam je časa in ni manjkalo težav za dokončno rešitev, zato je omenjena pridobitev toliko bolj pomembna za vse uporabnike ceste. Vsekakor ima veliko zaslug za dokončanje projekta g. Slavko Oprešnik, ki je vseskozi vztrajal in verjel, da se bo nekega dne to res zgodilo. Kdor čaka, dočaka!

Investicije v KS

Predvidene investicije iz proračuna Občine Vojnik za leto 2017 so se zaradi objektivnih okoliščin zamaknile v jesenski oziroma zimski čas. Vsa začeta dela letos se bodo zamaknila v naslednje leto.

Terminskemu zamiku je botrovala pridobitev gradbenih dovoljenj, ki je časovno pogojevala pridobitve soglasij in izdelave projektne dokumentacije.

 

Gradnja kanalizacije Frankolovo (III. faza) se bo izvajala po odsekih, odvisno od zagotavljanja finančnih sredstev iz proračuna. Bojim se, da bo gradnja manjkajoče kanalizacije potekala prepočasi, saj naš projekt zaradi pogojev financiranja s pomočjo razpisov ni mogoč.

 

Izgradnja vodovoda Straža pri Dolu in Brdce se mora začeti še letos, končati pa v letu 2018.

Vem, da krajani na omenjeno pridobitev z nestrpnostjo čakate že vrsto let in si želite, da bo končno iz pipe pritekla voda iz javnega vodovoda. Povedati je treba, da je tudi za izgradnjo vodovodov treba pridobiti vsa soglasja, gradbeno dovoljenje, z razpisom izbrati izvajalca, to pa velikokrat žal traja predolgo.

 

Vrtec Frankolovo

Letos je bil sprejet nov OPN – občinski prostorski načrt, ki je pogojeval izgradnjo vrtca na predvideni lokaciji pri OŠ Antona Bezenška Frankolovo. Sledila je izdelava idejnega projekta, ki je osnova za izdelavo projektne dokumentacije. V mesecu decembru se bo izvedel nakup prepotrebnega zemljišča za gradnjo igrišča za potrebe osnovne šole v neposredni bližini novega vrtca Frankolovo. V letu 2018 moramo izdelati projekt za gradnjo vrtca, za kar so zagotovljena sredstva v občinskem proračunu.

 

Zimska služba

Za optimalno prevoznost naših cest v zimskih razmerah bodo poskrbeli izvajalci zimske službe. Delo ni vedno prijetno, za to vas prosimo za razumevanje in strpnost. Vse krajane, ki so lastniki parcel ob cestah, prosimo, da odstranijo ovire, drevje in vejevje, ki onemogočajo nemoteno izvajane zimske službe. Hvala za razumevanje.

Tekst: Dušan Horvat
Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi