Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Pridružite se: Križev pot

Pastoralni svet in TD Nova Cerkev, udeleženci Boltovih torkovih pohodov, vas vabijo na Križev pot, ki je vsakoletni dogodek v novocerkovski fari.

Letošnje romanje od kapelice do kapelice bo v nedeljo, 25. marca 2018, s startom ob 15. uri. Zbirno mesto je pri kapelici Gorske Matere božje pri dr. Vinku Kraljiču v Višnji vasi. Udeleženci bodo obiskali 14 postaj, kapelic ali znamenj in se pri vseh ustavili.

 

Križev pot se je razvil iz pobožnosti romarjev, ki so v Jeruzalemu sledili Jezusovi poti od mesta proti Golgoti. Ob poti so se ustavljali in molili, ob tem pa so se spominjali posameznih prizorov Jezusovega trpljenja. Križev pot se je razširil po Evropi zlasti po 13. stoletju. Nekatere cerkve v Sloveniji imajo postavljen tudi zunanji križev pot v obliki 14 kapelic (ali znamenj), od katerih vsaka predstavlja po eno postajo. Take kapelice so pogosto postavljene po pobočju hriba, ki se potem imenuje Kalvarija, ker predstavlja hrib, na katerem je bil Jezus križan. Molitev križevega pota vernikom pomaga, da v duhu spremljajo Jezusa od Pilatove hiše do Golgote. Pri molitvi se verniki v mislih ustavijo pri vsaki od postaj. Molitev vsake od postaj se začne z verzom: »Molimo te Kristus in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil.« Sledi premišljevalna molitev, ki ni standardizirana. Njena lepota je ravno v odkrivanju novih in novih poudarkov. Molitev križevega pota je najbolj v navadi v postnem času, še zlasti na veliki petek, ki predstavlja obletnico Jezusove smrti (vir: Wikipedija).

Vsi, ki se v postnem času zazrete vase, ste ljubitelji narave in gibanja, vabljeni na dogodek. Križev pot bo vodil dekan Alojz Vicman. In ne nazadnje, spoznali boste sakralna znamenja v Višnji vasi, ki so del bogate kulturne dediščine naše občine.

 

Tekst in foto: Lea Sreš

 

 

 

Oglejte si tudi