Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Samostojni letni koncert MeKPZ DU Vojnik v Kulturnem domu Vojnik

Člani Mešanega komornega pevskega zbora DU Vojnik smo 21. 4. 2018 ob 18. uri pripravili letni koncert z izbranimi gosti. Prelep aprilski popoldan se je prevešal v večer. Kljub temu se je dvorana skoraj v celoti napolnila.
Najprej so zadonele ljudske pesmi iz grl našega mešanega pevskega zbora, s katerimi smo se sprehajali po različnih pokrajinah naše Slovenije: Koroški, Štajerski in Primorski. Izostale niso niti zamejske rožanske pesmi.

 

Naše ljudske pesmi so pripovedovale o prebujajoči se pomladi, žvrgolenju ptic, furmanih, seveda pa brez izpovedi ljubezni ni šlo. Je pač tako, da je ljudska pesem vesela in žalostna, saj je spremljala našega človeka v vseh njegovih trenutkih življenja, od zibeli do groba. Zato ni čudno, da se je veselil pomladi, ko je vse oživelo. Še celo škrjančki so žvrgoleli o sreči in pričakovanju belega dne. Toda ljubezen se ni vedno srečno končala. Veliko slovenskih fantov se iz vojskovanj na tujem tudi ni vrnilo.

 

Ker pa smo radi dobri gostitelji, so naš koncert popestrili tudi gostje. Ansambel TRS iz Socke se je predstavil kot vokalni kvartet ter kot vokalno-instrumentalni ansambel. Njihovo glasbeno izvajanje je navdušilo občinstvo v dvorani. Za nastop smo posebej hvaležni Ljudskim pevkam KD Socka, saj so gospe tudi članice našega zbora. Ubrano in lepo zapete pesmi so bile igrive in nagajive, v spominu pa še vedno odzvanja pesem V Sloveniji je res lepo. Posebna zahvala pa gre Joškovi bandi iz Globoč. Čeprav so zelo dejavni tudi v tujini, so si vzeli čas in popestrili koncert z izvirnimi instrumenti in natančno interpretacijo. Ljudskim pevkam in Joškovi bandi gre posebna zahvala, da naše narodno bogastvo – ljudska pesem – v vsej svoji izvirnosti ne bo izumrlo.

Z ubranim štiriglasnim petjem so nas posebej navdušili Kvartet Frankolovo. S posebno barvo njihovega glasu in dovršenostjo izvedenih pesmi znajo očarati še tako zahtevno občinstvo. Vsem gostom se pevci iskreno zahvaljujemo, saj je vsak med njimi dodal dragoceni kamenček v mozaik uspešno izvedenega koncerta. Prav posebna zahvala pa velja naši mladi zborovodkinji prof. Katji Klinc, ki že nekaj let vodi zbor z mladostno vnemo in zagnanostjo ter prenaša svojo energijo tudi na nas.

 

Iskrena hvala vsem predstavnikom glasbenih skupin, ki ste nam na odru namenili čestitke, g. županu za spodbudne ter pohvalne besede, našemu povezovalcu g. Juretu Štokovniku, ge. Vidi Bukovac za prijaznost in pristna darila z njenega vrta.

 

Zahvala velja tudi vsem pokroviteljem in dobrotnikom, ki so kakor koli pomagali pri izvedbi koncerta ter nas finančno podprli za boljše delovanje zbora. Koncert smo zaključili s pesmijo Nimam cajta; to je naša upokojenska himna.

 

Tekst: Marjan Čretnik 
Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi