Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Odprtje razstave in podelitev zveneče žoge

V petek, 12. 10. 2018, je Občina Slovenske Konjice ob mednarodnem dnevu bele palice skupaj z Nežo, društvom za pomoč osebam z okvaro vida, ki obeležuje drugo obletnico delovanja, odprla razstavo likovnih del Roberta Zupanca. Razstava je postavljena pod okriljem projekta »Občina po meri invalidov«.
»Hude okvare vida ima v Republiki Sloveniji okoli 10.000 ljudi, resnejše pa okoli 40.000 ljudi. V društvo je vključenih na ravni Republike Slovenije okoli 4.000 ljudi, na ravni občin Slovenske Konjice, Zreče, Vitanje pa 80. Z razstavo, kot je ta, želimo, da okolje prepozna, da med nami in v našem okolju živijo ljudje z okvaro vida, da prepozna njihove potrebe in odpravlja ovire, ki slepim in slabovidnim onemogočajo samostojno gibanje, varnost in neodvisnost. Bela palica je po vsem svetu priznana kot simbol slepote. Osebam zagotavlja varno hojo, saj z njeno uporabo prepoznavamo ključne predmete v okolju, ovire, strukturo tal, vzpetine idr. Za ljudi, ki jih oseba srečuje, je palica najočitnejši znak, da je njen lastnik slep ali slaboviden in ima zato posebne potrebe in pravice«, so v uradu župana zapisali ob dogodku.

 

Zbrane na slovesnosti je nagovoril Miran Gorinšek, župan Občine Slovenske Konjice. Po kratkem kulturnem programu je Karmen Kukovič, vodja Mladinskega centra Dravinjske doline, predala Nadi Močenik, predsednici društva Neža, posebno zvenečo žogo, ki omogoča igro slepim in slabovidnim. Evropska unija je v sklopu programa Erasmus + financirala mednarodno kampanjo »A ball for all« ali Žoga za vsakogar, za vse.


Društvo Neža vabi vse, ki imajo težave z vidom, da se zglasijo v pisarni društva »Neža«, Stari trg 31, Slovenske Konjice, vsak prvi ponedeljek v mesecu, med 16. in 18. uro, ter vsako tretjo sredo v mesecu, med 8. in 10. uro.

 

Milena Jurgec

Foto: Arhiv Občine Slovenske Konjice

Oglejte si tudi