Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Predavanje Jureta Seška – Dobroti dajemo glas – Ukrajina 2017

V četrtek, 18. 10. 2018, ob 18. uri, dva dni pred misijonsko nedeljo, je Katoliško-kulturno društvo Ivan Šopar povabilo v goste Jureta Seška s predavanjem o slovenskem misijonskem delu v Ukrajini.
Ko slišiš v poročilih medijev o Ukrajini, si ne moreš predstavljati, koliko revščine je lahko v tako naravno bogati deželi. Da je velik prepad med bogatimi in revnimi, si lahko misliš, ne moreš pa si predstavljati, da je tam brezdomec tako zaničevan, da si ne zasluži niti dostojne zdravniške oskrbe po operativnem posegu, da če nima denarja za plačilo poroda, nosečnica ne more roditi v bolnišnici, da še vsak dan na meji ljudje umirajo, ker želijo zaščititi svojo državo ipd.

 

Fotografije in kratka filmska pripoved Izidorja Ščeka in Jureta Seška nagovorijo vsakega, ki posluša pripoved o delu misijonarjev v Ukrajini. Jure je v svojem blogu med drugim zapisal: »Ukrajina še kar odmeva v naju. Izidor in Jure upava, da so zgodbe nagovorile tudi vas. Predvsem k hvaležnosti za vse, kar imamo. Pot med misijonarje vedno znova utrjuje vezi z njimi, ki oznanjajo Ljubezen med ljudmi, ki potrebujejo njihovo pomoč. Tudi v Ukrajini smo spoznali, da misijonarji Ljubezen predvsem živijo! Njihov zgled je tisti, ki nagovarja, njihova predanost je orodje Gospoda, ki se do ubogih skloni z dejanji njemu posvečenih! Prepričan sem, da nikogar, ki bi bil pripravljen prisluhniti njihovim zgodbam, ne morejo pustiti hladnega. Vesel sem, da nama je, vsaj del tistega, kar je med obiskom Marijinih sester v Kijevu in na poti po misijonih lazaristov in sester usmiljenk polnilo najino srce, uspelo ujeti v fotografsko in filmsko pripoved. Z besedo pričevanja jo bova z Izidorjem Ščekom rada delila z vami!«

 

Slovenke, Marijine sestre, skrbijo za brezdomce v kletnih, vlažnih prostorih, skrbijo za osnovno higieno, zdravila, hrano, prijazno besedo … Skrbijo za mlade, ki brez njih ne bi imeli prihodnosti. Skrbijo za ostarele, ki so zapuščeni od sveta. Prav tako lazaristi in sestre usmiljenke pomagajo tistim na robu, tistim, za katere bogati svet sploh ne ve. S pomočjo Sobotne iskrice in prostovoljnih prispevkov so tem misijonarkam in misijonarjem Ljubezni v Ukrajini pomagali urediti nekaj prostorov za otroke in mladino, pomagali pri oskrbi majhnega deleža največjih revežev v Kijevu in njeni okolici.

 

Tekst in foto: Milena Jurgec

Oglejte si tudi