Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Vojniški vinogradniki na III. Božičnem Vojniku

Božični Vojnik povezuje.
V predprazničnih dneh se je Vojnik že tretjič odel v bogastvo luči in svetlobe. V veselem pričakovanju božiča so Škoflekovo, Preložnikovo, Žlavsovo ulico ter prostor okoli farne cerkve sv. Jerneja v Vojniku spet okrasili z jaslicami, letos jih je bilo kar 220. Vse so bile prelepe; tudi tiste najbolj preproste, saj so delo človeških rok in jih zagotovo spremlja lepa misel. Nekatere so bile prave umetnine. Letos se je prizorišči pridružil še popolnoma nov, lepo zasnovan park zaslužnih občanov (zlati nagrajenci) ob južni strani cerkve. Nov park bo lepo zaokrožil v letu 2006, s prostovoljnim delom in donacijami, zgrajeno stopnišče s fontano in lepo negovanim parkom.

 

V teh treh ulicah stanuje kar nekaj članov VVD Vojnik, ki so s postavitvijo svojih jaslic z navdušenjem dejavno pristopili k velikemu projektu. Izstopa pa zvesti član Jože Ribič iz Ivence, ki je odličen kovač in se je podpisal kar pod petimi jaslicami. Njegovo delo je tudi lepo izdelana kovinska ograja, ki varuje trto, potomko trte z Lenta.

 

Vinogradniško društvo pa je letos svoje jaslice v vinogradniškem slogu (jaslice v velikem lesenem vinskem sodu) polepšalo z 12 metrov dolgim svetlobnim tunelom. Po ideji in zamisli predsednika Mirka Krašovca so to z veliko truda uredili številni člani društva. Hvala.

Veliko obiskovalcev je svoj obisk z veseljem dokumentiralo prav pod tunelom in fotografije objavljalo na družabnih omrežjih.

Podpredsednik društva in neutrudni organizator Miran Kovač pa je v hladnih večerih poskrbel, da so se obiskovalci lahko prepričali o nesporni kakovosti društvenega vina Vojničan.

 

Božični Vojnik je povezal vse dobro misleče ljudi. Verjetno je bil to tudi eden od ciljev tvorca ideje Bena Podergajsa. Je pa tudi najlepše plačilo za vložen trud skrbnim organizatorjem zahtevnega projekta.

Zanimivo je, da so stanovalci teh ulic v glavnem priseljenci. Pred skorja 50 leti so prišli skoraj iz vseh pokrajin Slovenije, tudi iz malega kraja tik ob madžarski meji, pa tudi iz južnih krajev nekdanje skupne države. Posebnost pa je gospod Jodeh iz Jordanije. To je mešanica poklicev (v glavnem delavci in uslužbenci), jezikov, narečij, navad, verskih in političnih prepričanj … Kar pa ni nikakršna ovira za lepo sožitje, predvsem za sodelovanje in medsosedsko pomoč. Sedanji mladi rod je še kako učinkovito povezal prav Božični Vojnik. Naj bo vedno tako!

 

Izdelovalec in prodajalec figur za jaslice g. Niko Kaiser iz Slovenske Bistrice razstavlja jaslice v raznih krajih Slovenije že vrsto let, tudi v Vojniku. Pravi, da takega navdušenja in povezovanja domačinov kot v Vojniku, ni povsod opazil. Navdušen je bil, da mlado drevesce Božičnega Vojnika lepo raste in že ima tri mlade lepe liste. Da bo pa zrastlo v mogočno drevo, ga bo treba dobro gnojiti in zalivati. A brez skrbi, Vojničani to zmoremo!

Tekst: Pavle Leskovar
Foto: Miran Kovač

 

Oglejte si tudi