Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Vojniški vinogradniki se izobražujemo: zimska rez

Tudi letos smo pripravili izobraževanje na temo »zimska rez vinske trte«. Kot vsako leto smo povabili specialista za vinogradništvo Romana Štabuca iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor.
V res zimskih razmerah smo se zbrali pred potomko stare trte, jo pod budnim očesom strokovnjaka s skupnimi močmi obrezali in prisluhnili strokovnim nasvetom, da lahko v jeseni pričakujemo lepo trgatev. Kot skrbni gospodar trte se je dogodka udeležil tudi gospodar trte, župan občine Vojnik Branko Petre.

 

Prikaz smo nadaljevali v vinogradu svojega člana Andreja Pogladiča v Rupah v Šmartnem v Rožni dolini. Izvedeli smo mnogo koristnih nasvetov za zelo pomembno opravilo, saj se ob zimski rezi določa, kakšno kakovost pridelka želimo v jeseni dobiti v klet.

 

Ob tej priložnosti bi se zahvalil našemu gostitelju Andreju in njegovi družini, da so nas sprejeli v svoj lepo urejen vinograd. Okusno okrepčilo po napornem prikazu in odlično vino sta se kljub sneženju še kako prilegla. Zahvala pa gre tudi Romanu Štabucu, da je kljub slabemu vremenu na voljo za številna vprašanja, povezana s stroko. Hvala tudi znanja željnim vinogradnicam in vinogradnikom, ki se teh izobraževanj udeležite v tako lepem številu.


Tekst in foto: Miran Kovač

Oglejte si tudi