Logo MojaObčina.si

Vojnik

Deli
Avtor: Lea Sreš,

Kaj je sreča?

Sreča. Ta čudovita beseda je bila v prazničnih dneh decembra nič koliko krat napisana, izrečena, a vendar tudi ne malokrat zlorabljena, sicer ne namerno, vendar ni bila tisto, kar sreča preprosto je.

Ste se kdaj vprašali, kaj za vas pomeni sreča, kdaj ste bili resnično srečni? Kako srečo delite vi? Kako se vas dotaknejo drugi, da se počutite srečno? Veliko bi še lahko naštevali na besedo sreča, a pojdimo po vrsti.

 

Za začetek naj vam povem svoja občutja, čutenje, doživljanje sreče. Že leta in leta se v dneh pred božičem podam v naravo in se na neki način zahvalim za vse in se priporočim za novo obdobje, ki se začne z zimskim solsticijem 21. decembra. Sprehodila sem se v tihoti zimskega popoldneva po sadovnjaku, med češnjami, jablanami, hruškami. Pobožala sem veje, tudi one mene in bila preprosto srečna. Ampak te sreče ne znam opisati, kot ne morem opisati vonja vrtnice. Vonj preprosto je in ko ga občutimo, smo srečni, odprti za dojemanje lepote vrtnice, kot sem bila jaz za tisto mirno občutenje narave, ki je počivala in hkrati že brstela v novo svetlobo.

Bila sem tudi v gozdu v teh decembrskih dneh in kot veste, je bilo kar nekaj sončnih dni, ki so nam zmanjšali napetosti ob norenju po trgovinah, kako in na kakšen način osrečiti svoje najdražje, prijatelje in sodelavce. In ti sončni žarki so me znova osrečili, še posebej, ko je sonce po najkrajši poti izginilo za prvim hribom. Bilo je nepopisno lepo, ko se je živo rdeča svetloba zlila s pokrajino in me objela, čeprav le za nekaj minut. Počutila sem se tako srečno, umirjeno in sproščeno, da bi tiste trenutke delila s prav vsakim. In če bi lahko to doživetje zavila v čisto navaden papir, bi bilo to najlepše darilo. Vsaj zame. In to je sreča v pravem pomenu besede.

 

Ampak vse to lahko doživite, če se vrnete k sebi. Opazujte se. Svoja občutja, misli, gibanje telesa, kaj delate, gledate in slišite. Otresite se svojih iluzij, ki vas ženejo do kraja in vam jemljejo energijo, češ, samo še to in bom dosegel svoj cilj. Nikoli. Ker si boste postavljali vedno nove cilje, ki bodo jemali še več vaše energije in časa. Sreča to prav gotovo ni. Je podganja dirka, ki se nikoli ne konča.

Če boste imeli srečo in vam je dana božja milost, boste nekega dne lahko dojeli, kdo je jaz v vas, ki ga ne more ničesar prizadeti ali užalostiti in kdo ste vi.

 

Pa se še enkrat vprašajmo tako na glas, kaj sploh sreča je. Jaz bi rekla naše naravno stanje, kot sem ga recimo doživela v gozdu, sadovnjaku, med preprostimi ljudmi. Nikakor pa to ni doživljanje potrošništva v velikih nakupovalnih središčih, ob nakupovanju, na prireditvah in še bi lahko naštevala, kje vse smo iskali uteho decembrskih dni. Srečo lahko primerjamo z naravnim stanjem otrok, dokler jih ne dosežejo omejitve naše družbe in seveda nas staršev.

 

Dragi moji, da bi dosegli srečo, vam ni treba storiti prav ničesar; ne kupiti novega avta, ne diplomirati, doktorirati ali postati direktor, ni potreben poln bančni račun, ne takšna ali drugačna priznanja, saj sreče ni mogoče pridobiti in to zato, ker jo že imamo. Prav zdaj, ta trenutek, ki je edino naš in resničen, je večen.

 

Pa se boste vprašali, zakaj pa potem nismo srečni? Zato, ker boste morali spremeniti svoj pogled na to, kaj vas osrečuje in za kako dolgo vas lahko nekaj osreči. Odvrzite balast, ki ga z vso vnemo kopičite in si pri tem mislite, da ste srečni. Niste in pika. Recite si, da je življenje lepo, lahkotno, polno dobrih ljudi, dogodkov, blagostanja, lepote, ki vas osrečuje. Prenehajte se identificirati z raznovrstnimi etiketami, saj to niste vi. Vsak dan znova si recite, da vaš poklic ni vaša sreča, tudi vaš uspeh ni, ker je minljiv, tudi ni vaša kariera, vse mine, ostane le vaš jaz, ki je večen in srečen, pa naj se zgodi kar koli.

 

Poskusite občutiti srečo, ko vas objame vonj cvetočega travnika, ko opazujete sončni zahod, ko občudujete cvetlico ob poti, let divjih gosi, igro pasjih mladičkov in še in še …

 

Sreča je naše naravno stanje. Verjamete ali ne, vendar je res.

 

Tekst: Mila Kočevar

 

Oglejte si tudi