Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Lili – ženska v 21. stoletju

Predstaviti življenje, družino in obveznosti Lilijane Obreza je zahtevno delo. Vse, kar se dogaja v zvezi z njo, je sestavljeno iz dela na različnih področjih, ki se dopolnjujejo in zahtevajo celega človeka. Je pa eno področje, ki jo postavlja nad povprečje, to je ljubezen do peke slaščic. Pri delu je perfekcionistka, slaščice in razna peciva izdeluje z ljubeznijo, domišljijo in natančnostjo. Vse te lastnosti se odražajo v njenih izdelkih, ki so vizualno lepi, okusni in zadovoljijo še tako zahtevnega uporabnika. Za prihajajoče poletje nam je pripravila navodila za izdelavo preproste in okusne osvežujoče panakote.
Lilijana je tipična ženska 21. stoletja

Lilijana je tipična ženska v 21. stoletju: mati, žena, gospodinja in kmetica, zaposlena v KZ Celje, v Agrocentru v Škofji vasi. Poleg naštetega je nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji. To je kar veliko obveznosti za 36-letno Lili Obreza iz Malih Dol pri Vojniku. Izobrazila se je za kmetijsko tehnico. Življenje družine Obreza je razpeto med dvema deloma kmetije, tam »pri kleti«, kjer živijo, in pa spodnji del, kjer kmetujejo. Posestvo obsega okoli 7 hektarjev, polovica od tega je obdelovalne zemlje. Z možem Mitjem poleg službe obdelujeta zemljo, kjer so usmerjeni v živinorejo in pridelavo žit. Pri delu so jima že v pomoč otroci Žan, Miha in Larisa. Na kmetiji so me pozdravili osla Lejla in Beno, ovce, race, goske, kokoši, piščanci in krave Cike, ki se pasejo med polji tritikale in pire. Dela, ki ga je treba opraviti vsak dan, za družino Obreza ne zmanjka. Kar lepo se morata obrniti, da poskrbita za vse živali, za šolsko delo otrok in vzgojo, službo. Na kmetiji izdelujejo tudi sir. Pa dodajmo še stvari za dušo: hribi, njihova dva psa, Žanov kros. Pri vseh zaposlitvah in obveznostih še vedno najde čas, da se uredi in deli dobro voljo in energijo.

 

Njena ljubezen so slaščice

Izbira dopolnilne dejavnosti, izdelava slaščic na kmetiji, nam pove, da se je Lili že od malega rada vrtela po kuhinji. Je mojstrica kremnih slaščic. Izdeluje tudi drugo pecivo, rezance, je dejavna članica Društva podeželskih žena Meta, kjer je izvedla že dve delavnici. Rada preizkuša recepte za nove sladice, uvaja polnozrnate moke in sladice v lončkih. Vroči poletni dnevi kar kličejo po osvežilni hrani. Vsi smo podlegli trendu serviranja sladic v kozarcih in Lili nam predstavlja preprost recept izdelave panakote s sadjem. Sestavine in barve v kozarcih vabijo tudi tiste, ki niste za preveč sladko. To naj vas ne zavede, da slaščica ni kalorična.

 

In kako narediti panakoto?

V večji skledi stepemo ½ litra sladke smetane in med postopkom postopoma dodamo 2 vrečki želatine v prahu. Ko je zmes čvrsta, dodamo 4 velike žlice sladkorja in ½ litra čvrstega navadnega ali grškega jogurta. Vse sestavine še minuto mešamo, da postane zmes gladka. Pripravimo kozarce, v katerih bomo sladico servirali. Izbira kozarcev je odvisna od priložnosti, komu bomo ponudili panakoto. Če gre za skupino otrok, izberemo manjše, za odrasle večje. Kozarce do četrtine napolnimo s svežim sadjem, sadno kašo ali s sadnim želejem, po izbiri. Sadno kašo si lahko pripravite, ko imate višek sezonskega sadja. Sadje očistite, narežite, zavrete in dodate malo sladkorja in vaniljevega sladkorja, da se stalita. Ko se zmes ohladi, jo uporabimo v sladici. 

Kozarce dopolnimo s panakoto, ki jo vbrizgamo iz vrečke. Panakoto iztisnemo do vrha kozarca. Za boljši okus in lepši videz dopolnimo kozarce s sadno kašo ali svežim sadjem in dekoriramo. Tudi tukaj naj ima vaša domišljija krila. Lili je kozarčke okrasila s svežimi gozdnimi jagodami, ki rastejo nad njihovo hišo. In ne pozabite na listič mete, melise …

 

Najlepši del obiska pri Obrezovih je bila pokušina narejene sladice. Bila je okusna, osvežilna, praktična za družinska praznovanja, obiske ali družino, saj sladico lahko naredimo prejšnji dan. Lili, hvala za gostoljubje.

 

Tekst in foto: Lea Sreš

*** 

Recept za panakoto

 

Panakota:

  • ½ litra sladke smetane
  • 2 vrečki želatine v prahu
  • 4 velike žlice sladkorja
  • ½ litra čvrstega navadnega ali grškega jogurta

 Sadna kaša:

  • sezonsko sadje po izbiri
  • žlica sladkorja
  • vaniljev sladkor

Sestavine za panakoto zmešamo. Sadno kašo najprej zlijemo na dno servirne skodelice, nanjo pa še zmes panakote. Izdelano sladico shranimo v hladilnik. Vaša družina ali gostje bodo navdušeni. Panakota se lahko uporablja tudi kot krema za torte.

 

Dober tek!


Tekst in foto: Lea Sreš

 

Oglejte si tudi