Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Sem diagnostik zavržene opreme v Kamrici

Kam s poškodovanim stolom? Kam z oblačili, ki jih ne nosimo več? Najlažja pot je, da jih odvržemo v koš, se morda potrudimo in jih odvržemo v humanitarni zabojnik, poklonimo Rdečemu križu ali Karitasu. Je pa mogoče ta predmet tudi popraviti; in sicer pri procesu sodelovati in se kaj naučiti, se družiti. Takšni dogodki se enkrat mesečno dogajajo v Repair Café Vojnik. Popravljen predmet bo ponovno uporaben, ne bo postal odpadek. Preprosto povedano: gre za kroženje predmetov, preprečevanje nastajanja odpadkov in možnosti nastajanja zelenih delovnih mest.
Martin Korošec je zaposlen v Kamrici v Vojniku in opravlja delo diagnostika zavržene opreme. Njegovo delo je sprejem zavrženih predmetov, ki jim velikokrat ne manjka nič, potrebni so čiščenja ali manjšega popravila. Takšni predmeti bodo nekomu, ki je odgovoren in ozaveščen, služili še leta. Martin sprejeto odvrženo opremo razvršča, odpravi manjše napake in predmet bo nekdo za simbolično ceno uporabljal naprej. Centri ponovne uporabe med seboj sodelujejo, predmeti krožijo in najdejo novega lastnika. Če želite sodelovati v procesu popravila, se najavite v Kamrici in ob mesečnih srečanjih v Repair Café Vojnik bodo poiskali mojstra, ki bo predmet popravil.

 

Na policah Kamrice v Vojniku najdete najrazličnejše še uporabne predmete. Obiskovalci najraje kupijo sesalce, radijske aparate, stolpe, videorekorderje. Torej predmete, ki jih kupijo ceneje ali jih v redni prodaji ni več. Za tekstilne izdelke je v Vojniku strokovnjakinja Simona Rachle. Spretna je s šivanko in ustvarja čudovite predelave odvrženih oblek, kravat, džinsa. Vsi, ki želite oblačilo vintage, poglejte v Kamrico. Retro je »in«. Našli boste poceni priložnostna darilca in se ob sprehodu med njihovimi policami vrnili v čas in življenje, ki smo ga živeli. Tudi spomini nekaj štejejo.

 

Ob obisku se lahko odločite za kavo v izbrani trajni skodelici, ki jo boste lahko odnesli domov. Oglasite se v Kamrici, veseli vas bodo. Pa še podatek za društva in organizacije: v Kamrici si lahko organizirate srečanje, prostor je na razpolago.

 

Tekst in foto: Lea Sreš

 

 

Oglejte si tudi