Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Zgodovina Sadjarskega društva Vojnik med obema vojnama

Med obema vojnama so v Vojniku delovala številna društva, ki so soustvarjala pestro in zanimivo društveno življenje.
Vojniška podružnica Sadjarskega in vrtnarskega društva za Slovenijo je bila ustanovljena po 1. svetovni vojni. Društveni odbor leta 1925 so sestavljali predsednik vojniški župnik Ivan Toman, podpredsednik učitelj Peter Jankovič, tajnik in blagajnik posestnik Jožef Ofentavšek. Drugi odborniki so bili Ladislav Brezovnik, Anton Gmajner, Jožef Bikovšek, kot preglednika društvenih računov pa sta bila Franc Jurček in Anton Okorn.

Pravila podružnic Sadjarskega društva za Slovenijo so določala, da mora imeti podružnica najmanj 15 članov, vsaka podružnica pa je izvolila tudi delegata na zvezni ravni sadjarskih podružnic. Če bi se društvo razpustilo, bi pripadlo premoženje Sadjarskemu društvu za Slovenijo, ne pa občinski blagajni, čeprav je ponekod ob razpustu društev njihovo premoženje pripadlo občinski lasti.

 

Sadjarsko društvo je povezalo posestnike in druge sadjarske in vrtnarske kmetovalce na širšem vojniškem območju. Društvo je svojim članom poleg rednih izobraževanj in nasvetov nudilo tudi možnost izposoje škropilnice, drugih kmetijskih strojev in nakupa cenejših škropiv za sadno drevje in drugih kmetijskih rastlin. Vojniška podružnica je leta 1927 nabavila samodelno sadno škropilnico, 1934 stroj za prašenje sadnega drevja z apnenim pokrovom, leta 1935 gnojnično črpalko in 1937 samodelno sadno škropilnico. Stroji so bili spravljeni pri kmečkih posestnikih ali društvenih odbornikih.

 

Samo društvo je večkrat prirejalo tudi sadne razstave. Ena prvih in uspešnejših je bila leta 1924, ki so jo pripravili v posojilnični dvorani. Ogledalo si jo je 800 obiskovalcev. Na njej so razstavljali kmetje iz Vojnika, Višnje vasi, Nove Cerkve, Škofje vasi in tudi Dramelj. Samo razstavo je odprl vojniški župnik Toman, ki je bil hkrati predsednik samega sadjarskega društva. Razstave so se udeležili tudi vidnejši politiki, kmetijski strokovnjaki in kmetijski učitelji. Najboljše sadje je bilo nagrajeno. Predavanja o kmetijski stroki je večkrat vršil član društva kmetijski potovalni učitelj in višji kmetijski nadzornik iz Višnje vasi Franc Goričan. Njegova kmetija je bila tudi ogledna in strokovno vodena kmetija, kjer si je bilo mogoče ogledati razne primere kmetovanja in uporabno uvajanje novih kmetijskih strojev. Leta 1941 je društvo štelo 42 članov. Člani društva niso bili samo kmečki posestniki, ampak tudi učitelji, vojniški duhovnik Anton Lasbacher in okrajni zdravnik dr. Pokora. Kot ustanove so bile članice društva meščanska in ljudska šola Vojnik, hiralnica Vojnik in posojilnica Vojnik. Društvo so nemške okupacijske oblasti ob zasedbi Spodnje Štajerske razpustile 31. decembra 1941. Ob razpustu društva je bil predsednik učitelj Julijan Šinigoj, nalogo tajnika in blagajnika pa je opravljal Jožef Lekše.

 

Tekst: Matej Ocvirk

 

Viri in literatura:

Na občnem zboru podružnice Sadjarskega društva v Vojniku. Slovenski gospodar, 9. 2. 1925, str. 6.

Pokrajinski arhiv Maribor. PAM/0122/01951. Podružnica Sadjarskega društva Vojnik.

Vojnik. Nova doba, 7. 10. 1924, str. 3.

Vojnik. Slovenski gospodar, 16. 10. 1924, str. 5.

 

Oglejte si tudi