Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Od zamisli do uresničitev idej

V dnevu, ki je bil sicer deževen, a me je vendarle navdihoval s pozitivno energijo, sem se odpravila na krajši pogovor h Mariji Žerjav, predsednici Društva podeželskih žena Meta, da poizvem o trenutnem delovanju njihovega društva ter o dejavnostih, ki se izvajajo tako v domačem kraju kot v okolici.
Ekipni duh
Gospa Marija je predsednica Društva podeželskih žena Meta že od leta 2011, njen osnovni moto pa je krepiti ekipni duh, obenem pa biti odprt za vse predloge, ideje in zamisli, ki prihajajo iz vrst članic. Na začetku delovanja se je društvo imenovalo Aktiv kmečkih žena, ime, kot ga ima društvo danes, se je oblikovalo na 25. obletnico delovanja. »Društveno ime Meta ni povezano z imenom, ampak smo dali društvu ime po znanem zelišču meti,« nam pojasni gospa Marija. Društvo šteje od 120 do 130 članic, in sicer so to članice treh občin, Vojnik, Dobrna in Celje (sicer imajo npr. takšno društvo tudi v Celju in na Dobrni, vendar je vseeno nekaj žena pridruženih društvu v Vojniku). Povprečna starost članic je med 60 in 70 let, najmlajša članica pa šteje nekaj čez 20 let.

 

Društvo se financira preko članarine članic in javnih razpisov, ki jih občina razpisuje enkrat letno. Na začetku leta naredijo v društvu načrt dela, ki ga v veliki meri čez leto tudi izvedejo. Vsi se trudijo po najboljših močeh in so zelo dejavni, tako v domačem kraju kot tudi regijsko. Organizirajo letne ekskurzije v sosednje države, skupne priprave in pogostitve s pecivom pri vseslovenskem shodu kmetov na Ponikvi, regijsko srečanje kmetic celjske in koroške regije, regijsko srečanje predsednic in predstavnic društev podeželskih žena ipd.


Aktivno sodelovanje in ohranjanje ljudskega izročila

Društvo vsako leto, že od samega začetka, sodeluje na Božičnem Vojniku, predstavili so se tudi na celjski televiziji, v domači občini ter izven, organizirajo učne delavnice z različnimi temami (peka peciva, tort, izdelovanje krem, izdelkov iz ličja idr.), izvajajo tudi razna predavanja s področja zdravstva, vrtnarstva, zeliščarstva, aktualnih zadev, ekologije itd. Članice društva so bile tudi udeleženke na mednarodni konferenci o položaju kmečkih žena v Dolenjskih Toplicah, na kar so še posebej ponosne.

 

Povezovalna nit delovanja društva je ohranjanje ljudskega izročila in običajev naših prednikov, kulinarike, promocije domače hrane itd. Marca letos je društvo Meta v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije iz Žalca, zeliščarko Marjano Plajhner in s kmetijo Vrhivšek iz Lindeka priredilo zeliščarsko razstavo v Domu sv. Jerneja v Vojniku. »Odziv je bil izjemen, kajti zelišča, in vse kar je povezano z zeliščarstvom, so vedno aktualna tema, delavnice so prav tako zelo dobro obiskane,« mi zaupa moja sogovornica.


Delo za ljudi

Ker so članice v društvu zelo dejavne, si vsako leto, seveda zasluženo, organizirajo tudi ekskurzijo. Letošnja je bila na Primorsko, kjer so si ogledale festival vrtnic v Novi Gorici in prireditev rose & rose (rože ter vino in penina rose) v Portorožu. Enkrat letno organizirajo tudi pohod po poteh v okolici društva. Ponos društva sta izdaja društvenega setvenega koledarja in občinsko srebrno priznanje, ki jim je bilo s strani občine podeljeno leta 2014.

 

Kot je dejala moja sogovornica, je najbolj pomembno delati za ljudi in to s srcem! »Velika udeležba na pogostitvah, prireditvah, učnih delavnicah in predavanjih nam daje potrditev, da delamo dobro in da nas ljudje radi obiščejo,« še dodaja.

Tekst: Dragica Jezernik
Foto: arhiv društva, Lea Sreš

Oglejte si tudi