Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Sanacija plazu na javni poti Karo–Založnik in v križišču k hiši Lipa 12 A

Na obravnavani asfaltirani javni poti se je že v preteklosti aktiviral zemeljski plaz na dveh območjih. Prvo območje je na asfaltirani javni poti, drugo na območju križišča javne poti in asfaltirane dovozne ceste k stanovanjski hiši Lipa 12 A.

Na plazovitem območju so bile že nekaj let vidne poškodbe na cestišču in brežini. Po močnem neurju, ki je bilo 27. in 28. aprila 2017, se je stanje na plazovitem območju močno poslabšalo. Na območju križišča javne poti in dovozne ceste je močno posedeno vozišče javne poti v dolžini 25 m in dovozne ceste v dolžini 15 m.

Vzroka nastanka plazu sta povečana količina površinske vode, ki je zatekala v območje plazu, in zasičenost zemljin v brežini.

 

V sklopu izvedbe sanacije plazu na obravnavanem območju se izvaja ureditev odvodnjavanja površinskih in pronicajočih vod ter sanacija vozišča na celotnem obravnavanem območju.  Za ureditev odvodnjavanja površinskih vod je predvidena izvedba jarkov (tlakovanih in zemeljskih), asfaltnih muld, prepustov in linijskih požiralnikov. Za ureditev odvodnjavanja pronicajočih vod je predvideno, da se vode iz območja drenažnih reber preko polnih plastičnih cevi in jaškov kontrolirano vodijo do območja odvodnje površinskih vod. Pri sanaciji vozišča je predvideno, da se novogradnja izvede na celotnem območju izvedenih ukrepov, dodatno pa pri izvedbi cestnih prepustov izven območja sanacije plazu. Gradbena dela na plazu izvaja podjetje Peor, d. o. o., nadzor pa podjetje Grading iz Maribora, ki je hkrati tudi izdelalo projektno dokumentacijo za izvedbo sanacije plazu. Ob ugodnih vremenskih razmerah pričakujemo dokončanje del konec meseca oktobra.

 

Skupna pogodbena vrednost interventnih in trajnih sanacijskih del znaša nekaj več kot 210.000,00 EUR. Del sredstev (DDV, geološka poročila, projekt izvedbe in nadzor) bo občina zagotovila sama, drugi del v višini 165.690,00 EUR pa bo zagotovilo Ministrstvo za okolje in prostor RS, Sektor za zmanjševanje posledic naravnih nesreč.

 

Tekst in foto: Petra Pehar Žgajner

Oglejte si tudi