Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
0°C
Oceni objavo

Vojniški vinogradniki se izobražujejo, vojniška vina spet zlata

Vina letnika 2017 v sodih in cisternah že mirno počivajo. A skrbi vinogradnika kletarja še zdaleč ni konec. Zato so vojniški vinogradniki tudi letos že 15. organizirali strokovno pokušino vin – KLETARSKI VEČER. S strokovnjakinjo vinarstva Tadejo Vodovnik Plevnik so ugotavljali, ali je z vinom kaj narobe. Strokovnjakinja je pregledala 92 vzorcev vin ter na izpisanem obrazcu razložila morebitne napake in priporočala ukrepe za odpravo teh. Ker je bilo na pokušini prisotnih zaradi zgodnje dopoldanske ure samo 24 vinogradnikov, so drugim obrazce z oceno poslali po pošti.
Operativna skupina pod strokovnim vodstvom Mirana Kovača, ki je izvedla pokušino, je vsem vzorcem izmerila ostanke sladkorja, žvepla in kislin. Za dvodnevno delo je bilo treba precej truda in skrbi. Je pa to res prava učna ura enologije ter eno od najbolj potrebnih izobraževanj članstva. Da so ta še kako potrebna, je razvidno tudi na ocenjevanjih vin, naj bodo to društvena ali druga. Na prerezu letnika 2016 v organizaciji KGZ Maribor so bili na Lombergarjevih dnevih v Pesnici pri Mariboru vojniški vinogradniki spet uspešni:

 

  1. Miran Kovač – sauvignon 18,29 (zlata diploma), sivi pinot 18,13 (zlata diploma),
  2. Albina in Anton Karmuzel – chardonnay 18,23 (zlata diploma), renski rizling 18,10 (zlata diploma),
  3. Mirko Krašovec – kerner 18,24 (zlata diploma).

 

Na ocenjevanju vin letnika 2016 vinorodnih okolišev Štajerske in Prekmurja je med 54 vinogradniškimi društvi vojniško društvo s 117 vzorci presenetljivo spet na 3. mestu za društvom Trta Šmarje s 128 vzorci in društvom Haloze s 120 vzorci. Društvo gradi na množičnosti, ki rodi uspeh. Prvo ocenjevanje je bilo izvedeno leta 1977 v Podgorcih, Vojničani pa so se pridružili leta 2003.

 

Čestitamo tudi svojim nekdanjim članom z Dobrne za odlično izvedeno ocenjevanje in 35 ocenjenih vzorcev.

 

Vsem vinogradnicam, vinogradnikom in ljubiteljem žlahtne kapljice želimo dobro letino in veselo druženje!

 

Tekst: Pavle Leskovar

Foto: Miran Kovač

 

Oglejte si tudi