Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
12°C
0°C
Oceni objavo

Bodite pozorni na divje lovce po jamah

V petek, 17. novembra, smo pri Podgradu naleteli na tri češke divje lovce, ki so želeli oditi v jamo Veternica. Doslej smo v jamah po Dobrovljah našli le njihove pasti. Tokrat smo jim vstop v jamo preprečili in od njih zahtevali, da nam posredujejo svoja imena. Preverili smo jih pri pristojnih organih. Podana so bila lažna imena. Ker pa zaenkrat v jamah nismo našli novih pasti za jamske živali, kazenska ovadba še ni bila podana.

Prebivalce Vranskega naprošamo, naj bodo pozorni na predvsem češke, pa tudi poljske in nemške državljane, ki se zadržujejo ali povprašujejo po jamah v bližini. Na Vranskem je največ jam v okolici Podgrada in Jeronima, pri sv. Joštu in na Čreti. Gre za divje lovce, ki nastavljajo pasti v jame in jih potem čez nekaj časa poberejo. Takšen način lova jamskih živali je lahko uničevalen za celotno populacijo določene živali, saj se lahko v pasti ujame več tisoč živali. Takšen pomor smo spomladi našli v jami Škadavnica. Na območju Dobrovelj živijo zelo redke jamske živali, zato je varovanje teh še pomembnejše.

Poleg tega pa po zakonu smejo v podzemeljske jame vstopati samo osebe z opravljenim izpitom Usposobljen za samostojno jamarsko dejavnost, ki ga izvaja Jamarska zveza Slovenije. Tuji jamarji lahko v jame vstopajo le v spremstvu lokalnih jamarjev oziroma o obisku obvestijo lokalno jamarsko društvo in Jamarsko zvezo Slovenije.

Če boste opazili kaj sumljivega, o tem obvestite nas (041 906 914 – Maks Petrič, Center jamskih doživetij) ali pristojni Zavod RS za varstvo narave Celje (03 4260 343). Zelo bomo hvaležni za vsako informacijo.

S skupnimi močmi lahko ustavimo uničevanje naših čudovitih jam.

Oglejte si tudi