Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

BOLJ SMO MAJHNI, BOLJ SMO POVEZANI

Vstopili smo v mesec marec, a zima se še nikakor ni hotela posloviti. Kljub debeli snežni odeji se še ta ni hotela nehati debeliti. Šestega marca je spet snežilo in ko se je ura približevala deseti dopoldan, se je pri Bistan v Zahomcah pod težo snega podrl hlev, v katerem so ostale ujete živali in tudi stroji. Vaščani in gasilci so rešili živino in jo naselili pri sosedih. Že drugi dan je bil organiziran vaški sestanek, da smo se pogovorili, kako jim pomagati in kako bo potekala obnova. Enoglasno smo sklenili, da stopimo skupaj in jim v čim krajšem času pomagamo obnoviti hlev. Ker pa je dohodek na kmetiji Bistan zelo majhen, smo stopili v stik  s Heleno Golob, vodjo Karitasa na Vranskem, da bi po občini Vransko občane poprosili za finančno podporo pri obnovi hleva. Nabirka je s pomočjo članov Karitasa tudi stekla in se 13. aprila dokončno končala, saj smo družini Bistan  na ta dan predali še zadnje prispevke, ki pa so skupno znašali 11.000 evrov. 
Že v soboto, 10. marca, se je začela priprava za obnovo. Najprej je bilo potrebno odstraniti ves podrti del. Sledila je priprava za postavitev zgornje betonske plošče, nato zidava obzidja za skladiščenje krme. V zelo kratkem času je bilo potrebno posekati les in ga odpeljati na žago ter ga razžagati. Na pomoč so priskočili lastniki žag iz občine Vransko in Tabor. Ko je bil razžagan les dostavljen, je sledila še priprava in pokritje strehe.


Obnova hleva je skoraj dokončana, in sicer v zelo hitrem času (mesecu in pol), za to pa so najbolj zaslužni bližnji sosedje, saj so opravili veliko prostovoljnih ur. Kljub delu, ki ga ima vsak doma, ni bilo nobenemu težko priskočiti na pomoč, saj nihče od nas ne ve, kdaj potrebuješ človeka, ko si sam v stiski.

Res je, da smo Zahomce majhna vas, vendar živimo v slogi. SKUPAJ ZMOREMO VSE!

Oglejte si tudi