Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Friderik II. Celjski in Veronika Deseniška

V Medobčinski splošni knjižnici Žalec je do 13. januarja 2018 na ogled razstava z naslovom Friderik II. Celjski in Veronika Deseniška. Ob odprtju razstave je bila hkrati tudi predstavitev knjige z istoimenskim naslovom. Avtor obeh, knjige in razstave, je Braslovčan Franc Kralj, ki je tudi predsednik Kulturnozgodovinskega društva Žovnek Braslovče. Obiskovalce, ki so prišli na predstavitev, je uvodoma pozdravila vodja domoznanskega oddelka Medobčinske splošne knjižnice Žalec Karmen Kreže.

Veronika Deseniška je postala po smrti prve Friderikove žene njegova druga žena in je zapisana v slovensko zgodovino predvsem zaradi svoje krute smrti, ki je bila posledica nedovoljene ljubezni. Frideriku in predvsem njej je posvečenih veliko literarnih del, ki opisujejo predvsem njeno tragično življenjsko zgodbo. Med njimi najdemo več kot trideset povesti, romanov, dram, tudi opero in muzikal, ki vsi temeljijo na resničnih dogodkih.

Do zdaj še ni izšla knjiga, ki bi v čim večji meri prikazala življenjsko zgodbo Friderika in Veronike, zato je knjiga »Friderik II. Celjski in Veronika Deseniška« prvi tak primer. Knjiga predstavlja dopolnilo razstavi o obeh zakoncih in bralcu daje dodatne informacije v pisani besedi in z upodobitvami.

Karmen Kreže

Oglejte si tudi