Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

DELAVNICA INDUSTRIJSKEGA OBLIKOVANJA NA OSNOVNI ŠOLI VRANSKO-TABOR

Industrijsko oblikovanje je proces, v katerem nastane nov predmet, objekt ali tehnična rešitev, ki je tesno povezana z obliko predmeta ali objekta in njegovo uporabo. Postopek je zaznamovan z vrsto raziskovalno-razvojnih aktivnosti, med katerimi prednjačijo skiciranje, modelne predstavitve in izdelava tehničnih risb, vse skupaj pa je podprto z nizom proizvodnih procesov.

V okviru programa za poglabljanje znanja je bila na Osnovni šoli Vransko-Tabor organizirana delavnica industrijskega oblikovanja. Delavnica je potekala v soboto, 21. 4. 2018, v dopoldanske času na šoli ter na šolskem vrtu in okolici. Namenjena je bila vsem tistim, ki bi se radi seznanili s poklicem industrijskega oblikovalca in spoznali pomen in razsežnosti oblikovanja v našem vsakdanjem življenju. Delo je bilo povezano tudi z nadgradnjo šolskega vrta. Delavnico je izvajala Maja Grobler, diplomirana industrijska oblikovalka.

Industrijski oblikovalci poskušajo predmete oblikovati tako, da so čim lažji in enostavni za uporabo. Vse predmete, grafične podobe na njih in storitve si je moral nekdo izmisliti oz. domisliti in pri tem upoštevati veliko faktorjev (uporabnika, čas uporabe, cenovni razred, razpoložljiva tehnologija). S predstavljenimi praktičnimi primeri je izvajalka želela prikazati, da je oblikovanje prisotno povsod okoli nas, čeprav se tega morda ne zavedamo. Delavnice se je udeležilo devet učencev iz različnih razredov, nalog so se lotili resno in zavzeto. Nastalo je kar nekaj uporabnih izdelkov in mogoče se bo kdo navdušil ravno za poklic industrijskega oblikovalca.

 

Organizatorica delavnice Nataša Pečovnik

Oglejte si tudi