Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Dogodki ob praznovanju prvega svetovnega dneva čebel

 Za nami so številni dogodki, ki so se v zadnjih mesecih v Sloveniji zvrstili ob prvem praznovanju svetovnega dneva čebel. V nadaljevanju na kratko povzemam, kako smo prišli do razglasitve. Leta 2014 je ČZS podala pobudo, da 20. maj postane svetovni dan čebel. To ni kateri koli dan, je dan, ko slovenski čebelarji zaznamujemo rojstni dan svojega velikega čebelarja in učitelja, začetnika sodobnega čebelarstva Antona Janše (rojen 20. maja 1734), ki je deloval kot prvi učitelj čebelarstva na dunajskem cesarskem dvoru. Predlog je obravnavala Vlada Republike Slovenije in ga enotno podprla. Leta 2015 je ČZS na mednarodnem čebelarskem kongresu Apimondia v Južni Koreji predstavila pobudo. V Apimondio – mednarodno čebelarsko organizacijo – je vključenih več kot 120 čebelarskih organizacij iz skoraj 90 držav. Vse prisotne članice so soglasno sprejele predlog. S tem pa se je začelo resno in trdo delo, zlasti Ministrstva RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je s svojo ekipo opravilo številna bilateralna srečanja s predstavniki tujih držav in izvajalo promocijsko-informacijske dogodke, in ČZS, ki je skrbela za strokovni vidik. Pri nagovarjanju odločujočih, da podprejo prizadevanja za razglasitev svetovnega dne čebel, so pomagale tudi druge osebnosti iz politične in nepolitične sfere. Lani, 20. decembra 2017, je Generalna skupščina OZN v New Yorku soglasno potrdila, da 20. maj razglasi za svetovni dan čebel. Cilj tega dne je ozaveščati in izboljšati razumevanje o čebelah med ljudmi po vsem svetu.

 

Številni dogodki in spominski kovanec

Letos so se pred in po praznovanju svetovnega dne čebel, v čast in poklon temu dnevu, zgodili številni dogodki, ki so jih organizirali ali soorganizirali ČZS, čebelarska društva, občine, podjetja, MKGP, državni zbor, državni svet itd. Osredotočila se bom le na dogodke, ki so se zvrstili med 18. in 20. majem 2018 v sodelovanju s ČZS. Pred tem pa moram še omeniti, da je v podporo svetovnemu dnevu čebel Banka Slovenije 14. maja izdala in dala v obtok spominski kovanec za 2 evra v nakladi 1 milijon kovancev, katerega motiv je satovje v obliki globusa, ki prikazuje vzhodno poloblo. Na kovancu sta tudi napis Svetovni dan čebel in Slovenija 2018.

 

Svetovna čebelarska konferenca »Globalni izzivi v čebelarstvu«

V petek, 18. maja, je v Dvorani pod Stolom v Žirovnici potekala svetovna čebelarska konferenca z naslovom Globalni izzivi v čebelarstvu. Celodnevno konferenco je organizirala ČZS, Javna svetovalna služba v čebelarstvu, gostila pa je kar 19 predavateljev s celega sveta oz. približno 160 udeležencev. Teme konference so bile posvečene opraševanju, problematiki pesticidov, pomenu uporabe čebeljih pridelkov v prehrani in apiterapiji, skrbi za kakovost in varnost čebeljih pridelkov, razvoju sonaravnih načinov za upravljanje varoj, prenosu znanja v čebelarstvu, upravljanju pašnih virov čebel ter promociji čebel in čebeljih pridelkov.

Istega dne zvečer je v starem mestnem jedru Višnje Gore potekalo odprtje interaktivne skulpture obeležja kranjski čebeli (avtohtona čebelja pasma, ki je v Sloveniji zaščitena), ki sta jo postavili Občina Ivančna Gorica in Čebelarska zveza Slovenije. Emil Rothschütz je na tem območju v 19. stoletju namreč podrobno opisal kranjsko sivko in z njo trgoval v sosednjih deželah. V neposredni bližini šole, ki se bo v naslednjih letih obnovila v Hišo kranjske čebele, se je postavilo to obeležje, katerega avtor je Robert Kuhar.

 

Mednarodna ministrska konferenca na temo ohranitve čebel

V soboto, 19. maja, je na Brdu pri Kranju potekala mednarodna ministrska konferenca na temo ohranitve čebel. Konference so se udeležili predstavniki dvaindvajsetih držav. Spregovorili so o pomenu čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo in prehransko varnost, razpravljali o stanju ter iskali ukrepe za ohranitev čebel v svetu. Ob koncu konference so sprejeli skupno deklaracijo, v kateri so se zavezali, da bodo krepili sodelovanje držav na mednarodni ravni na področju ukrepov za zaščito čebel in drugih opraševalcev, ozaveščanja javnosti, izobraževanja in izmenjave dobrih čebelarskih praks. Razpravljali so tudi o pomembnosti raziskav in ukrepov za preventivo in zatiranje čebeljih bolezni in škodljivcev ter o nadaljevanju izvajanja ukrepov za blažitev podnebnih sprememb, ki tudi vplivajo na čebele.

 

Prvo praznovanje svetovnega dne čebel v Breznici pri Žirovnici

Glavnemu dogodku pa smo bili priča v nedeljo, 20. maja. Ni naključje, da je bilo prvo praznovanje svetovnega dne čebel v Breznici pri Žirovnici. V tem kraju se je namreč rodil Anton Janša. Dogodek, ki se ga je udeležilo približno 7000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine, med njimi veliko število ponosnih slovenskih čebelarjev, se je začel ob 12. uri. Častni pokrovitelj dogodka in osrednji govorec je bil predsednik države Borut Pahor. Poleg njega so v pozdravnih nagovorih, v katerih so vsi poudarili pomen čebel in nujnost ohranitve čebel tudi z vidika pridelave hrane, sodelovali še predsednik ČZS Boštjan Noč, generalni direktor OZN za prehrano in kmetijstvo Jose Graziano da Silva, predsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondia Philip McCabe in župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar. Pred in po dogodku pa so obiskovalci lahko obiskali t. i. medeno vas, v kateri je bilo več kot 80 stojnic s čebelarsko in kulinarično ponudbo. Da je celotna prireditev nemoteno potekala, je skrbela Občina Žirovnica, skupaj z več kot 250 prostovoljci. Tisti, ki pa še niso bili pri Janševem spominskem čebelnjaku, so si ga imeli tokrat priložnost ogledati prenovljenega. Na tem mestu smo lahko spremljali igrani prizor iz njegove mladosti. Ker pa je bila na ta dan tudi binkoštna nedelja, je v tamkajšnji farni cerkvi potekala tudi maša za čebelarje. Na prizorišču dogajanja  je bilo moč videti vesele in zadovoljne obraze praznujočih udeležencev. Bili smo ponosni, da smo imeli možnost proslaviti dosežek, ki ga je s skupnimi prizadevanji dosegla Slovenija.

Za konec bi želela poudariti, da je bilo že veliko postorjenega na področju čebelarstva, veliko izzivov pa je še pred nami. Pred nami je pot, ki stremi k doseganju zastavljenih ciljev svetovnega dne čebel in nedvomno tudi k uresničitvi zaščite čebel na evropski ravni.

                                                                                            Lidija Senič, vodja služb Čebelarske zveze Slovenije

 

 

Oglejte si tudi