Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

MED

Znano je, da med že od nekdaj velja za domače zdravilo. O tem govorijo razni zapisi starih civilizacij: Egipčanov, Grkov, Rimljanov itd. do dandanes. To potrjujejo tudi razne strokovne študije raziskovalnih ustanov, klinik in bolnišnic, ki preizkušajo med tudi pri zdravljenju ran. Najbolj pa je poznan kot živilo, ki se uporablja v prehrani, lahko samo kot sladilo ali preventiva pri prehladih in večanju imunske odpornosti.
Slovenija je izrazito čebelarska dežela, saj se ponaša z bogato čebelarsko tradicijo. Slovensko čebelarstvo odlikujejo številni čebelarski strokovnjaki, slovensko podeželje se ponaša s posebnimi čebelnjaki in panjskimi končnicami, ki jim v svetu ni para. Zaradi naše unikatne konstrukcije panja, v katerem čebelarimo v Sloveniji in v manjšem obsegu v sosednjih državah, ima slovenski med nižjo vsebnost vode, kar ga še dodatno odlikuje v kakovosti. Odlične naravne danosti omogočajo pridelavo najkakovostnejšega medu in bogato pestrost medov glede na geografsko velikost območja pridelave.

 

V Sloveniji se proizvajalci hrane zavzemamo za to, da kupec prepozna prednosti lokalno pridelane hrane. Lokalno pridelana hrana v ožjem smislu pomeni hrana, pridelana v domači ali sosednji občini, v malo širšem smislu pa kot hrana, ki je pridelana v naši državi. Z nakupom lokalno pridelane hrane ne naredimo usluge samo domačim pridelovalcem, ampak tudi sebi. Naj naštejem samo nekaj prednosti: zmanjšanje onesnaževanja zaradi krajših transportnih poti, pomoč lokalnemu kmetijstvu, gospodarstvu, manjše možnosti pojava alergij na živila, sveža hrana, višja hranilna vrednost, kratek rok skladiščenja, manj konzervansov, vzpostavljamo nekdaj pomembno vez med potrošnikom in proizvajalcem hrane. Odločitev o tem, kaj bomo jedli mi in naši otroci, je izključno samo naša.

 

Slovensko čebelarstvo sodi v sam svetovni vrh, kar nam priznavajo čebelarske organizacije po celem svetu. V Sloveniji imamo vrhunske proizvajalce čebelarske opreme in nemalokrat se zgodi, da ko gremo čebelarji na strokovne ekskurzije v tujino, vidimo v vzorčnih čebelarstvih opremo slovenskih proizvajalcev.

 

Skrb čebelarja je in mora biti – zagotavljanje kakovostnih živil. Za vsak kozarec medu, ki ga čebelarji prodamo ali podarimo, smo produktno odgovorni. Dejstvo, da v Sloveniji čebelarji veliko damo na kakovost, se kaže v tem, da imamo kar tri zaščite geografskega poimenovanja medu priznane na evropskem nivoju. Nekateri čebelarji v Sloveniji se tako odločajo za pridelavo medu po višjih kriterijih, ki so nekoliko strožji, kot jih določa že sam državni Pravilnik o medu. Govorimo o medu višje kakovosti, to je Slovenskem medu z zaščiteno geografsko označbo ter o  Kočevskem gozdnem medu in Kraškem medu, ki nosita zaščiteno označbo porekla. Shema kakovosti pomeni opredelitev posebnih meril in zahtev glede značilnosti, postopkov pridelave ali predelave kmetijskih pridelkov ali živil. Kmetijski pridelki in izdelki, označeni z oznako ene izmed shem kakovosti, kažejo na posebnost ali višjo kakovost proizvoda. Vsak med izmed naštetih treh shem kakovosti je 100 % proizveden v Sloveniji. Takšen med je izpostavljen tudi dodatnemu nadzoru kakovosti. Nekateri čebelarji pa se vključujejo tudi v ekološko pridelavo medu.

 

Med višje kakovosti lahko kupite pri čebelarjih, ki so vključeni v kakovostne sheme in jih najdete  na seznamu, ki je vsem prosto dostopen na spletni strani www.okusi-med.si. Na tej spletni strani so na voljo tudi dodatne informacije o vseh treh shemah kakovosti z opisi raznolikih okusov medu, ki jih s skrbnostjo pridelujejo naše kranjske sivke in slovenski čebelarji.

 

Jejte zdravo, jejte domače.

 

Matej Mandelj, tajnik ČZS

 

Oglejte si tudi