Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Izbor mladega voznika, voznice Slovenije 2018

Na  novinarski konferenci v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem je v torek, 27. marca, Avto-moto zveza Slovenije skupaj s partnerji predstavila letošnji AMZS izbor najboljšega mladega voznika oziroma voznice v Sloveniji.

V prvi fazi od 27. marca do 30. aprila 2018 AMZS vabi mlade do vključno 24. leta starosti z opravljenim programom dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, naj opravijo test oziroma preizkus znanja na www.najboljsizavolanom.si. Test vključuje poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila. Najboljših 100 reševalcev se bo uvrstilo v praktični del tekmovanja, ki bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. V polfinalu oziroma kvalifikacijah, ki bodo 16. in 17. maja 2018, se bodo pomerili v najrazličnejših spretnostnih in vozniških preizkušnjah. Zmagovalci posamičnih kvalifikacij se bodo uvrstili v finale in se bodo 24. maja 2018 preizkusili še v zaključnem tekmovanju. Finalisti, še posebej pa zmagovalec, bodo postali mladi ambasadorji varne vožnje.

Kot so izpostavili govorci na  novinarski konferenci – Manuel Pungertnik, vodja AMZS Šole vožnje in inštruktor varne vožnje, Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi, Alojz Kovačič, član Glavnega odbora Rdečega križa Slovenije, predsednik Komisije RKS za prvo pomoč in predsednik Komisije RKS za pripravljenost in ukrepanje v primeru naravnih in drugih nesreč, mag. Igor Velov, direktor Javne agencije RS za varnost prometa, Gregor Lednik, direktor področja za tržno komuniciranje pri Zavarovalnici Sava, Boštjan Hribovšek, direktor prodaje in trženja pri Summit motors Ljubljana, Davorin Smodiš, marketing, Petrol, d. d., Ljubljana in David Sekirnik, tretjeuvrščeni v lanskem izboru Najboljši za volanom – je glavni namen izbora mlade spodbuditi, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim, pomemben cilj pa je tudi, da bi ti mladi, ki bodo sodelovali, svoje znanje prenašali naprej in ozaveščali svoje vrstnike.

Predstavniki območnega združenja RKS Žalec so ob koncu prikazali temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja, eno od vaj prve pomoči, ki naj bi jo znali vsi, še zlasti pa kandidati za izbor najboljši za volanom.

Na sliki: Z novinarske konference

Na sliki 1: Predstavniki OZ RK Žalec so prikazali postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja.                                                                                                                                                                                       T. Tavčar

 

Oglejte si tudi