Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

KO MUZEJ POSTANE UČILNICA

V četrtek, 26. 10. 2017, smo se tretješolci odpravili na oglede muzejev in stavb, ki so bile v preteklosti za prebivalce Vranskega in tudi druge pomembne. Najprej smo se ustavili v Schwentnerjevi hiši, kjer nas je pričakala gospa Tanja. Zbrali smo se v nekdanjem 'magacinu' (skladišču), kjer smo si ogledali razstavo portretov. Gospa Tanja nam je na nam primeren način razkazala hišo, vse njene prostore in predstavila gospoda Lavoslava Schwentnerja in nam razložila, zakaj je pomemben. Bil je res velik človek, ki je veliko pripomogel, da imamo knjige v slovenskem jeziku. Knjige, ki jih je založil, so bile tudi za nas otroke zanimive, saj so bile platnice barvne. Poleg zanimivega ogleda, ki smo ga bili deležni, smo morali tudi v naše zvezke zapisati pomembne reči o Lavoslavu Schwentnerju.

Po ogledu nas je pot vodila skozi trg Vransko, kjer smo še enkrat ponovili vse o zgodovinsko pomembnih stavbah na Vranskem, do naselja Brode, kjer smo si ogledali etnografsko zbirko. Tam nas je pričakal gospod Ludvik Pikl, lastnik zbirke, in nam jo tudi razkazal. V njegovi zbirki so predstavljene mizarska, čevljarska, kovaška, sedlarska zbirka, zbirka starih kuhinjskih pripomočkov in starih kmetijskih pripomočkov in strojev. Gospod Ludvik nam je ob pomoči učiteljice povedal, čemu so služili nekateri predmeti in stroji. V zbirki je bilo zanimivo. Spoznali smo, kako je potekalo življenje v preteklosti. Po ogledu zbirke smo tudi tu zapisali pomembne stvari v naše zvezke, po zapisih pa so bili naši želodčki že prazni, zato smo se hitro podali do šole.

Zahvaljujemo se gospodu Ludviku Piklu za prijetno predstavitev zbirke in gospe Tanji Goropevšek, ki nam je pomagala pri organizaciji našega dneva in nas na zanimiv način popeljala po Schwentnerjevi hiši.

                                                                                                            Tretješolci Osnovne šole Vransko z razredničarko

Oglejte si tudi