Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

KOSTANJEVI IN BUČNIČNI ŠTRUKLJI

Kuharji Osnovne šole Vransko-Tabor so se zbrali v ponedeljek in sredo (v tednu interneta) na srečanju kuharsko-vrtnarskega krožka. Pozabili so na splet in v roke prijeli kuhalnice. Kuhanje je imelo pred vrtnarjenjem prednost. Jesenski čas je postregel s številnimi pridelki. Želeli sva, da učenci vedo, da je dobro, da  jemo lokalno in sezonsko hrano in da se seznanjajo s pridelavo in predelavo določene hrane. Tako so golice, ki so jih pretekli mesec pobrali iz buč in posušili, sedaj zmleli in uporabili za nadev v štrukljih. Tudi gozd nam letošnje leto nudi bogato bero sadov. Nabrali so kostanj, ga skuhali, olupili in prav tako uporabili za nadev. Brez kakšne manjše ureznine seveda ni šlo, vendar so pogumni kuharji počakali le toliko, da je kri prenehala kapljti, potem pa so zopet poprijeli za kuharske pripomočke. Sami so si pripravili testo, ki so ga razvlekli po mizi. Nastala je tudi kakšna manjša luknjica, a nič zato. Ko so štrukelj zvili, tega ni nihče opazil. Štruklje so kuhali in tudi spekli v pečici. Oboji so bili slastni, a malce suhi. Seveda smo to predvideli, zato so poleg štrukljev pripravili tudi čežano. Skorajda pozabljena slovenska jed iz jabolk je imenitno zapolnila kostanjev in bučnični okus.

Učili so se tudi, kako nesti tri krožnike na mizo in kako zapisati zanimiv recept.  Vse skupaj smo skrbno fotografirali, saj bomo s temi štruklji sodelovali v projektu Eko šole " Vem, zato odgovorno jem."

Mentorici kuharsko-vrtnarskega krožka: Maja Jerman in Nataša Pečovnik

Oglejte si tudi