Logo MojaObčina.si

Vransko

Deli
Avtor: Maja Jerman,

KUHARSKO-VRTNARSKI KROŽEK

Mesec je naokoli, gobe v zamrzovalniku ni dobro dolgo hraniti, pa smo se lotili kuhe. Kaj drugega kot gobovo juho in tradicionalno prilogo ajdove žgance z ocvirki. Še dobro, da je naša mentorica Nataša v svojem otroštvu lahko vedno pomagala babici pri kuhi. Neprecenljivo znanje lahko sedaj predaja naprej mladim, nadobudnim, kuharskim navdušencem. Skoraj vsi so se že srečali z žganci, pripravljali pa le redki. Pa še ti so kar instant moko kupili in v pičlih treh minutah skuhali žgance. Mi smo se jih lotili po starem, kar pomeni dvajset minut kuhanja. Navdušeno smo oblikovali luknjico v goro in čakali, da vulkan rahlo izbruhne in potem brbota voda okoli in naokoli ... Ja, kar zgodbe so nastajale. Medtem smo skuhali tudi gobovo juho. Moke smo imeli precej več, kot smo jo potrebovali za žgance, zato smo se lotili še peke ajdovih palačink. Namazali smo jih z zmletimi bučnimi semeni, ki smo jim dodali malo sladkorja in smetane. Najprej zelen namaz ni nikogar mikal, ko pa smo ga okusili, je kar klical po še. Z njim smo namazali  še listnato testo in si pripravili male zavitke. Postregli smo vse, ki so pozno popoldne še bili v šoli. Gospe čistilke in pomočnica ravnateljice so našo kuho pohvalile.
Kot vsak pravi kuhar smo zapisali tudi recepte. Tokrat smo jih zapisali v stripu in prav zabavno je bilo. Tako so nastali stripi Jaz žganc, Jaz gobova juha in še mnogo drugih.

Mentorici: Maja Jerman in Nataša Pečovnik

Oglejte si tudi