Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Mesečno poročilo Gasilske zveze Žalec med 15. majem in 15. junijem 2018

Dogodki

V sredo, 16. maja 2018, je v Žalcu potekala prireditev Tedna vseživljenjskega učenja »PARADA UČENJA 2018«, v organizaciji UPI Žalec, kjer smo predstavili tudi delo naše GZ Žalec. Poudarek je bil na letošnjem letu evropske kulturne dediščine, zato sta Gasilsko zvezo Žalec predstavljali komisija za zgodovino in komisija za veterane. Med drugim so se s staro motorno brizgalno predstavile veteranke iz PGD Kapla-Pondor.


V soboto, 19. maja 2018, je na Ptuju potekal zaključek 17. Kongresa Gasilske zveze Slovenije. Zaključne slovesnosti se je udeležilo 4500 gasilcev iz celotne Slovenije. Naša gasilska zveza se je prireditve udeležila s prapori gasilskih društev in gasilske zveze ter gasilci  skupaj je odprava štela 100 članov. Po udeležbi smo bili med največjimi gasilskimi zvezami v Sloveniji.


V soboto, 26. maja 2018, je v Šempetru pri Jami Pekel potekala orientacija gasilske mladine Gasilske zveze Žalec. Tekmovanja v orientaciji se je udeležilo 308 mladih tekmovalcev. Tekmovanje se je odvijalo v šestih kategorijah (pionirji, mladinci in gasilci pripravniki  –  fantje oz. dekleta). Med potjo so morali tekmovalci poiskati kontrolne točke, kjer so jih čakale različne gasilske naloge (vezanje vozlov, spajanje cevi na trojak, hitro zvijanje cevi, teorija topografski znaki, zbijanje tarče, pravilna postavitev orodja, vaje iz orientacije …). Prve tri ekipe iz vsake kategorije so se uvrstile na regijsko tekmovanje, ki bo v jeseni.


V torek, 29. maja 2018, je minilo 63 let od ustanovitve Gasilske zveze Žalec. V teh letih smo gasilci v naši dolini doživeli in preživeli marsikaj, tudi spremembe lokalne organiziranosti, osamosvojitev Slovenije, nešteto požarov, ujm, poplav in drugih nesreč. Z močno voljo in povezanostjo smo zmogli vse in dokazali, da smo skupaj močnejši in boljši. Naš glas seže celo na najvišji nivo gasilstva v Sloveniji  in izven meja  omenimo samo odlične uspehe naših ekip na gasilskih olimpijadah. Vsem članom organov GZ Žalec ter članicam in članom gasilskih društev Gasilske zveze Žalec se ob jubileju zahvaljujemo, da soustvarjajo zgodovino gasilstva v naši dolini, tako v gasilskih društvih, gasilskih poveljstvih občin kot tudi v GASILSKI ZVEZI ŽALEC.


V petek, 1. junija 2018, je na igrišču v Petrovčah potekalo meddruštveno pionirsko gasilsko tekmovanje za pokal KS Petrovče. Prve tri ekipe so dobile podeljene pokale v trajno last. Pionirji so tekmovali v gasilsko športnih disciplinah vaja z vedrovko ter štafeta s prenosom vode.

V soboto, 2. junija 2018, je potekalo meddruštveno tekmovanje starejših gasilk in gasilcev PGD Kasaze-Liboje v Libojah.


V soboto, 9. junija 2018, sta potekali dve tekmi, in sicer 1. tekma članske lige GZ Žalec v PGD Drešinja vas ter Meddruštveno tekmovanje starejših gasilk in gasilcev PGD Drešinja vas.


V soboto, 9. junija 2018, je v Radljah ob Dravi potekalo prvo izbirno tekmovanje za gasilsko mladinsko olimpijado 2019. Naše mladinke iz PGD Andraž nad Polzelo so dosegle odlično 2. mesto in se tako uvrstile v nadaljnje kvalifikacije.


V nedeljo, 10. junija 2018, je GZ Žalec organizirala 10. piknik veteranov Gasilske zveze Žalec  v Petrovčah. Udeležilo se ga je 100 gasilskih veterank in veteranov iz 22 gasilskih društev.


V petek, 8. junija 2018, je na območju Gasilske zveze Črnomelj vremenska ujma poškodovala več kakor 400 objektov, kot tudi vsa vozila na prostem, zato smo domačim gasilcem, ki so delali pozno v noč in tudi v soboto, priskočili na pomoč v nedeljo, 10. 6. 2018, tovariši iz Gasilske zveze Žalec. Ob 6. uri zjutraj je na pot v Belo krajino krenil konvoj prostovoljnih gasilcev Gasilske zveze Žalec ter gasilcev ostalih zvez Savinjsko-Šaleške regije, tako da so si domači gasilci lahko nekoliko odpočili. Na opustošeno območje je odšlo 62 gasilcev iz gasilskih zvez Žalec, Zgornje Savinjske doline ter Šaleške doline, s skupno osmimi vozili ter z enim gasilskim vozilom z avtolestvijo.


Nekaj statistike

V obdobju mesečnega poročila so člani Gasilske zveze Žalec opravili 19 intervencij, ki so skupno trajale 23 ur in 30 minut. Najdaljša intervencija je trajala 3 ure, najkrajša pa 40 minut.


Statistika občinskih poveljstev v GZ Žalec

V GPO Žalec je bilo 12 dogodkov, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, v GPO Braslovče so imeli 4 intervencije, v GPO Polzela so imeli dve intervenciji, v GPO Vransko so imeli eno intervencijo, v GPO Tabor intervencij v tem obdobju niso imeli.

Prispevek pripravil:

Tadej Zupan,
predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi




Priloga mesečnemu poročilu Gasilske zveze Žalec

Intervencije na območju GPO Vransko med 15. majem in 15. junijem 2018  IZPIS VULKAN

13. 6. 2018

Ob 15.48 so se v Zahomcah, GPO  Vransko, Gasilska zveza Žalec, v dimniku stanovanjske hiše vnele saje. Domačini so dimniški požar pogasili z gasilnim aparatom pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Vransko so pregledali tuljavo s termokamero in prepovedali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.


 

Oglejte si tudi